De mislukte staat: Californië

Arnold Schwarzenegger is de vlees geworden Amerikaanse droom. En als de VS hun reputatie als het land van de onbegrensde mogelijkheden ergens waarmaken, dan is het wel in zijn staat Californië, met zijn stranden, zijn relaxte levensstijl en zijn succesvolle ondernemingen. Als Californië onafhankelijk zou worden, zou het land met zijn 36 miljoen inwoners in grootte meteen de achtste economie ter wereld zijn.
Maar als er in de Verenigde Staten één staat is waar het  momenteel misgaat dan is het ook Californië. Door de economische recessie zijn de belastinginkomsten gekelderd (minus 29 procent) en is het begrotingstekort opgelopen tot 24 miljard dollar. En een oplossing is buitengewoon moeilijk te vinden, zo blijkt uit een analyse van de Financial Times.
Plannen om de belasting te verhogen zijn onlangs door de kiezers geblokkeerd, en de enige uitweg die gouverneur Arnold Schwarzenegger is overgebleven is drastisch bezuinigen. Geen enkele post op de begroting lijkt gespaard te worden. Naar verwachting zullen onder meer duizenden verpleegsters, brandweerlieden en onderwijzers hun baan verliezen.
Een van de diepere oorzaak van de problemen in Californië is de bepaling dat de begroting moet worden goedgekeurd met een tweederde meerderheid in het parlement. Dat maakt fundamentele ingrijpen vrijwel onmogelijk, want Republikeinen en Democraten houden elkaar in evenwicht. "Het is regeren met twee handen op je rug," zegt Schwarzenegger tegen de Financial Times.
Update: The New York Times meldt dat de bezuinigingen vooral de armere inwoners van Californië zullen treffen.

Bron(nen):   The Financial Times  The New York Times