Voor volk en vaderland

Sommige zaken blijven een beetje ingewikkeld in Duitsland.
Neem nou militaire onderscheidingen, eerlijk verdiend voor moedig handelen in oorlogsomstandigheden. Waarom zou een dappere Duitse soldaat daar geen recht op hebben? Precies.
Vandaag zal Angela Merkel het eerste Ehrenkreuz aan vier Budeswehr-soldaten uitreiken voor betoonde dapperheid in Afghanistan. Het gaat om een gouden kruis waarvan de uiteinden breder worden naarmate ze zich verder van het hart bevinden. Met ook nog een mooie zwartrode stoffen band.
Ja, de Duitse soldaten doen hun best in het verre Azië en het idee van enkel maar een verdedigingsleger – vrucht van de nederlaag van WO II – verdwijnt daarmee naar de achtergrond. De Duitser vecht eindelijk weer zijn partijtje mee.
Jammer alleen dat dat nieuwe Ehrenkreuz als twee druppels water lijkt op het beroemde Eiserne Kreuz dat ten tijde van het Derde Rijk zo vaak werd uitgereikt aan de dappere soldaten van weleer.
Das was einmal! Want na 1945 was het hier snel mee afgelopen.
Ook wordt de nieuwe medaille op soortgelijke gronden uitgereikt als destijds het Ijzeren Kruis. Dat betekent: uitzonderlijke inzet bij gevechtshandelingen, ongeacht de rang, de duur dat men al in het leger is en de aard van de actie. Iedereen krijgt dezelfde behandeling, noem het (nationaal-) socialistisch.
Een enkele groene politicus heeft hier wat moeite mee, maar Bondskanselier Merkel laat zich niet uit het veld slaan. Ze reikt de medailles voortaan gewoon uit. Want in Afghanstan is het oorlog. En in Duitsland is het verkiezingstijd.

Bron(nen):   Süddeutsche Zeitung