Oorlogsslachtoffer? Vanaf nu voor half geld

In Groot-Brittannie gaan de vergoedingen voor soldaten die in oorlogsomstandigheden gewond raken, flink omlaag. Als het aan de regering ligt, is het gedaan met de ‘royale’ tegemoetkoming voor militairen die (dikwijls) levenslang invalide zijn, omdat ze in de strijd voor het vaderland verwondingen opliepen. 
De timing van deze bezuiniging is niet ideaal; met grote regelmaat vallen er Britse slachtoffers in de strijd in Afghanistan. Gisteren werd een Britse soldaat in de provincie Hellmand gedood, hij was het twintigste slachtoffer deze maand en het 189ste slachtoffer sinds de Britse aanwezigheid in Afghanistan. 
Doorgaans zijn de vergoedigingen niet bijzonder hoog. The Sunday Times noemt het voorbeeld van een soldaat die vele verwondingen opliep, beide benen verloor en hersenletsel overhield aan gevechtshandelingen. Hij ontving 152.000 pond, wat je noemt een koopje. Na een campagne die zijn moeder voerde, ging het bedrag uiteindelijk omhoog naar ruim een half miljoen. Deskundigen menen dat in een civiele procedure de schadevergoeding was opgelopen tot zo’n 3 miljoen.
De krant noemt nog enkele krasse voorbeelden van gewond geraakte soldaten die met een fooi werden afgescheept. En de genoemde bedragen zullen nu dus allemaal omlaag gaan. Conclusie: vaderlandsliefde kost anno 2009 een bom duiten.

Bron(nen):   The Sunday Times