Zegt Poetin sorry?

Op 1 september 1939 viel Adolf Hitler in Polen binnen. De Tweede Wereldoorlog brak uit en en Polen zou jarenlang te maken krijgen met Duitse overheersing. Mét instemming van Rusland, want Hitler had het eerder met Joseph Stalin op een accoord gegooid en iets later viel het Rode leger Polen aan de oostkant binnen om een deel van de buit op te eisen.
Na de oorlog heeft Duitsland zich meermalen geëxcuseerd voor al het oorlogsleed, Rusland tot op heden niet. En het ziet er niet naar uit, zo beweert The Times, dat premier Poetin het nu over een andere boeg zal gooien.
Veel landen zijn niet goed in staat hun eigen verleden onder ogen te zien, en voor het huidige Rusland geldt dat ook. Zo vertoonde de Russische televisie nog onlangs een documentaire waarin werd beweerd dat Polen en Hitler in 1934 samenzweerden en dat de Russische inval in 1939 hiervan een logisch gevolg was.
Daarnaast is het in Rusland een gangbaar idee dat de oude Sovjet Unie heel Oost Eurpa heeft bevrijd van het nazisme, dus we moet nou eigenlijk wie beschuldigen? En wie mag weleens een bedankje krijgen?
Poetin heeft beloofd dezer dagen met iets bijzonders te komen inzake Polen. Wat de bijzondere verrassing is, weet nog niemand. Maar excuses zullen het vast niet zijn.

   
   
   
   

Bron(nen):   The Times