Levenslang voor geplande massamoord

Het verbod op het meenemen van vloeistoffen in vliegtuigen is er niet voor niets. Drie mannen zijn in Groot-Brittannië veroordeeld voor een samenzwering om duizenden mensen te vermoorden, door explosieven aan boord te smokkelen van passagiersvliegtuigen. "Massamoord op tienduizend meter hoogte," kopt The Times. De drie wacht levenslange gevangenisstraf.
De terroristen hadden de ambitie de aanslagen van 11 september naar de kroon moest steken. Britse veiligheidsfunctionarissen menen dat de actie door Al Qaida in Pakistan was voorbereid. Na de arrestatie van de verdachten in augustus 2006 is op tal luchthavens een verbod op het  meenemen van vloeistoffen ingesteld.
De drie verdachten – Abdulla Ahmed Ali (28), Tanvir Hussain (28), en  Assad Sarwar (29) – waren al eerder veroordeeld voor samenzwering, maar pas in een tweede rechtszaak meent de jury dat duidelijk is dat de drie vloeibare explosieven aan boord van passagiersvliegtuigen wilden smokkelen. Het was de bedoeling zeven toestellen neer te halen, allemaal op transatlantische vluchten en in een periode van tweeënhalf uur.
Het onderzoek naar de samenzwering was het grootste in zijn soort uit de Britse geschiedenis. Drie andere verdachten zijn vrijgesproken. Weer een andere verdachte is wel schuldig bevonden aan samenzwering, maar in zijn geval zou niet overtuigend zijn aangetoond dat hij ook betrokken was bij de plannen om de vliegtuigen op te blazen.
De verdediging had aangevoerd dat de mannen een politieke stunt wilden uithalen, waarbij kleine explosies het publiek op luchthavens aan het schrikken moest maken.
Een goed achtergrondverhaal over het opsporingsonderzoek staat op de site van de BBC, zie de derde link.

Bron(nen):   BBC  The Times  BBC