‘Burgeroorlog’ in regering-Berlusconi

De ondergang van de regering-Berlusconi is begonnen. Dat concludeert althans de Italiaanse krant Corriere della Sera. "De vraag is alleen nog hoelang het gaat duren."
Wellicht is hier de wens ook de vader van de gedachte, maar vast staat dat binnen de Italiaanse regering een heftige ruzie is uitgebroken nu een krant die geldt als een spreekbuis van Silvio Berlusconi, een harde persoonlijke aanval heeft geopend op Gianfranco Fini - een belangrijke bondgenoot van de Italiaanse premier. De Britse krant The Times - die het wel en wee van Silvio Berlusconi op de voet volgt - spreekt al van een 'burgeroorlog'.
In Il Giornale - een krant die eigendom is van de broer van de Italiaanse premier- wordt Fini 'belachelijk' genoemd en aangevallen vanwege zijn vermeende ruk naar links. Het stuk had de veelzeggende kop: "Kameraad Fini".
Berlusconi heeft direct verzekerd dat er niets aan de hand is, maar Fini gaf te kennen dat hij daar anders over denkt. "Alles is niet prima," heeft hij gezegd. Er zijn volgens Fini politieke meningsverschillen die Berlusconi niet kan verbergen. Fini wil onder meer migranten meer rechten geven.
Fini heeft zijn partij Alleanza Nazionale - die met het fascisme koketteerde - laten fuseren met Mensen van Vrijheid, de partij van Berlusconi. Sindsdien heeft hij afstand genomen van extremistische standpunten en zich niet gemengd in de voortdurenden ruzies van de Italiaanse premier met de pers, links en sinds kort ook met het Vaticaan. Fini wordt wel gezien als een mogelijke opvolger van de nu 73-jarige Berlusconi.

Bron(nen):   The Times