Het gaat niet goed met Al Qaida

Een hoopvol bericht in The Guardian: Al Qaida staat in Pakistan zozeer onder druk dat het de organisatie niet meer lukt om spectaculaire operaties in het Westen uit te voeren. Het kost de islamitische terreurgroep ook steeds meer moeite nieuwe recruten te werven.
Uit gesprekken met een reeks deskundigen blijkt dat de ‘harde kern’ van Al Qaida, die zich in Pakistan ophoudt, is verzwakt door Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigen en door het verstoren van de communicatielijnen. Het moreel zou laag zijn. Uit verhoren van moslims uit het Westen die in Pakistan een Al-Qaidatraining wilden volgen, blijkt dat hun ontvangst chaotisch verliep en dat de trainingen weinig voorstelden. Menigeen raakte daardoor gedesillusioneerd.
The Guardian meldt ook dat de relaties tussen Al Qaida en de Taliban in zowel Pakistan als Afghanistan verslechtert. Daardoor zou de kans toenemen dat Osama Bin Laden alsnog kan worden gepakt. Ondanks de grote klopjacht op de leider van Al Qaida, die vermoedelijk in Pakistan is ondergedoken, is al jaren geen betrouwbare informatie binnengekomen over zijn verblijfplaats. Vanwege het grote aantal valse meldingen van mensen die denken dat ze Bin Laden hebben gezien, heeft de Al-Qaidaleider bij inlichtingendiensten inmiddels de bijnaam ‘Elvis’ gekregen.
Foto: Osama bin Laden met de tweedeman van Al Qaida, Ayman al-Zawahiri.

Bron(nen):   The Guardian