"I have my reservations about Jews"

We kennen de Engelse Queen Mum nog als het dametje in het roze dat zo schattig kon wuiven. Ontroerend. Maar uit de officiële biografie die deze week het licht ziet, verschijnt helemaal geen schattig roze dametje, maar een kwaadaardige toverheks. Vanaf het moment dat Elizabeth Bowes-Lyon (Londen 4 augustus 1900 - Windsor 30 maart 2002) koningin werd veranderde ze van een mooie jonge  vrouw in de heks die ze daarna bleef.
De officiële biograaf had geen makkelijke taak, meent de krant. Hij moet van een kwaadaardige, onverdraagzame snob die de schatkist voor miljoenen tilde een heldin maken, die geschikt was om over Engeland te heersen. "Maar we komen niet los van het beeld dat Elizabeth Bowes-Lyon eerder Imelda Marcos is dan Sneewitje." De franse premier Edouard Daladier zei in 1939 dat ze "ze extreem ambitieus is, dat ze ieder ander land zal willen opofferen als ze zelf maar Queen kan blijven."
Vooral haar spilzucht moet het bij de boekbespreker van de Independent ontgelden. "Ze liet de belastingbetaler 83 full time personeelsleden betalen, onder wie 4 butlers, twee pages en drie chauffeurs (wat doen die? Haar in drie delen vervoeren?), een secretaris, een huishoudster vijf dienstmeisjes, en zo verder."
"Ze presenteerde deze verspilling (van het geld waarvan een ziekenhuis had kunnen draaien) als een daad van nationalisme en opofferingsgezindheid." Anderen gaan in het gevang als ze geen belsting betalen. Elizabeth Bowes-Lyon maakte honderden miljoenen belastinggeld op en betaalde niets.
  Maar, zegt de krant, we moeten wel eerlijk over haar zijn. Ze deed wel iets. Ze ijverde voor de ultra rechtse zaak. Ze steunde voluit de appeasement van  Neville Chamberlain ten opzichte van Hitler. En ook 50 jaar later zei ze dat ze niet dol was op Joden. Ze was wel erg in haar nopjes met apartheid en met het onafhankelijke blanke Rhodesie. Want zwarten waren al net zo naar haar smaak als joden.
"Het moet vermoeiend te zijn om koningsgezind te zijn," concludeert The Independent. "En om manieren te blijven zoeken om te doen als deze familie van kouwe lui zonder talent iets voorstellen."

Bron(nen):   The Independent