Jörg Haider, een jaar later

Op 11 oktober is het een jaar geleden dat Jörg Haider dodelijk verongelukte in zijn VW Phaeton. Partijgenoten/bewonderaars van de Oostenrijkse politicus zijn al maanden in de weer voor een passende herdenking. Ondermeer vindt zondag in St. Polten een speciale mis te zijner nagedachtenis plaats. 
Weduwe Claudia (53) staat in het middelpunt van de belangstelling en het is eigenlijk niet de bedoeling dat nog eens uitgebreid gememoreerd gaat worden dat Jörg met  een snelheid van 184 kilometer uit de bocht vloog en dat nogal wat alcohol in zijn bloed is gevonden. 
Nee, op de mooie gedenksteen van de politicus staat bijvoorbeeld een devote tekst die luidt: "Trennung ist unser Los, Wiedersehen unsere Hoffnung." 
Is alles dan in orde? Nee, dat ook niet. 
Want bij deze gedenksteen houdt zich een kellner van 31 op, ene René N. die te boek staat als de minnaar van Haider. En hij beweert: "Wenn ich bei Jörg ubernachtet hätte, wäre er noch am Leben." Goed, hij heeft het tegen Bild gezegd, het Duitse schandaalblad, dus je kunt het ook negeren, maar dat gebeurt gekgenoeg niet. 
Eerder dit jaar verscheen al een vervelend boek (zie de tweede link) waarin ook allerlei praatjes over Haider werden rondgestrooid, vieze verhalen over drank en jongens en wat al niet. En toen moest weduwe-Claudia  (moeder van twee kinderen van Jörg) in het geweer komen om al die roddels te ontkennen. 
Ach, misschien vinden ze in Oostenrijk wel dat je niet altijd alles van iemand hoeft te weten – en dat is eigenlijk heel verstandig. 
Want wat deze René ook voor details vertelt, zondag gaat de herdenkingsdienst gewoon door en er worden duizenden mensen verwacht. Alles ter nagedachtenis aan Dr. Jörg Haider 1950 – 2008, een groot politicus die veel te vroeg uit het leven is weggerukt.

Bron(nen):   Der Spiegel  Welingelichte Kringen