De linkse vriendjes van Carla Bruni

Gisteren wist Welingelichte Kringen al te melden (eerste link) dat het probleem Fréderic Mitterrand een kadootje is van Carla Bruni aan president Sarkozy. Het zou haar wens zijn geweest dat deze linkse kunstpaus toetrad tot de regering en nou zit Sarko met de problemen. 
Vandaag borduurt The Sunday Times hier op een aardige manier op voort. Door in kaart te brengen wie die linkse vriendjes van Carla wel niet zijn.  
In Frankrijk worden de linkse chique vaak smalend la gauche caviar genoemd en daar zit Bruni natuurlijk helemaal middenin: miljonairs met goede linkse bedoelingen, zeg maar. 
In dit zogenaamde 'keukenkabinet van Carla' zit bijvoorbeeld Raphael Enthoven, filosoof en vader van haar 8-jarige zoontje. En Marin Karmitz, filmproducent, oud-maoist en destijds al adviseur van president Mitterrand. 
Door deze linkse intellectuelen regelmatig aan de dinertafel uit te nodigen, tracht Carla haar Sarkozy enige culturele kennis bij te brengen, wat op zich een nobel streven is. Want Sarko is - zeker voor een Franse president - nou niet een cultuurdrager van heb ik jou daar.
Daarnaast zijn dergelijke initiatieven minder onschuldig dan ze lijken; linkse kopstukken hellen zo enigszins over naar rechts en dat is natuurlijk slecht voor de linkse eenheid. 
De eerdere benoeming van een paar linkse ministers in de verder zo rechtse regering van Sarkozy moet ook in dit licht worden bezien. President Sarkozy is gewoon uiterst doortrapt als het om dit soort slinksigheden gaat en blijkbaar is zijn nieuwe vrouw ook behoorlijk uitgeslapen. 
Dat die Frederic Mitterrand nu in opspraak is gekomen en wellicht dadelijk moet worden afgedankt, doet hier niets aan af. Met redelijk succes wordt links in de wielen gereden en toekomstige verkiezingen kan Sarkozy met het volste vertrouwen tegemoet zien.

Bron(nen):   Welingelichte Kringen  The Sunday Times