NPO: wat kosten de programma’s?

Voor een standpunt over de bezuinigingen is het handig om te weten hoeveel een programma nou eigenlijk kost, maar de NPO geeft liever geen informatie. Dit vanwege de concurrentie. De NPO verdeelt zelf het geld dat ze uit Den Haag ontvangen. De coördinatoren doen dat op basis van de zogenoemde geld-op-schemasystematiek - Hilversums jargon voor een tijdstip met een budget. Ze bepalen bijvoorbeeld dat er een journalistiek programma op Nederland 2 op maandagavond tussen negen en tien uur moet zijn, en voor hoeveel dat gemaakt moet worden. Omroepen tekenen in op dat tijdsslot en de omroep met het beste voorstel mag het programma gaan maken voor het vastgestelde budget. De bezuinigingen kunnen grote gevolgen hebben voor het programma-aanbod. Morgen debatteert de Tweede Kamer erover. De salarissen bij de publieke omroep, velen een doorn in het oog, zijn al aan banden gelegd. Medewerkers mogen sinds 1 januari niet meer verdienen dan ruim 186.000 euro. Dan is er de uitzondering voor 'unieke talenten'. Dit jaar zouden 7 presentatoren meer dan de salarisgrens verdienen. Hun inkomens variëren van 193.000 euro tot 512.000 euro per jaar. Wie dat zijn blijft onbekend maar men heeft vermoedens over Patrick Lodiers, Jeroen Pauw, Antoinette Hertsenberg, Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw en Dominique Weesie. Hieronder een paar programmacijfers die toch bekend zijn, ondanks de geheimzinnigheid: Moeder ik wil bij de revue - 250.000 per aflevering Heel Holland Bakt - 70.000 per aflevering Max Geheugentrainer - 1000 per dag Zwarte Zwanen (onderzoeksjournalistiek) - 60.000 per aflevering Buitenhof - 30.000 per aflevering Tegenlicht - 90.000 per aflevering 24 uur met - 90.000 per aflevering Zomergasten - 90.000 per aflevering Nederland van Boven - 10.000 per aflevering

Bron(nen):   Volkskrant      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  Moeder ik wil bij de revue – 250.000 per aflevering

  Echt weer zo’n onmisbaar programma dat alleen bij de publieke omroep in goede handen is………

  • Jannie Ooms

   Ik weet niet of dit sarcastisch bedoeld is, maar ik heb genoten van dit programma. Dat kostte een paar centen, maar we hadden er eerste klas drama voor. Ik mis overigens in het rijtje wat het uitzenden van al die zinloze voetbalwedstrijden kost…

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    Sorry je hebt gelijk ,ik vergiste me met een domme spelletjesentertainmentshow.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Janneke van Vught

    Lekkere ouderwets ogende serie maar € 250.000 per aflevering, nee dat is het niet waard

    (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. kletsmajoor

  De publieke omroepen hoeven van mij niet wegbezuinigd te worden, ze zouden weggeprivatiseerd moeten worden. Dan zijn ze ook meteen gelijkgeschakeld op de advertentiemarkt met de overige commerciëlen.

  Op een BBC-model zit ik ook niet te wachten, dat loopt toch weer uit op een omroep met sterke politieke banden. Net als nu. En net als de BBC trouwens. De tijd dat de BBC echt onafhankelijk was, ligt al meer dat 15 jaar achter ons.

  • Marco Gorter

   Deel deze mening, weg-privatiseren lijkt mij de beste optie. Nieuwsvoorziening is vaak gekleurd. Het 8 uur journaal geeft geen nieuws meer als je regelmatig het nieuws volgt op je telefoon / tablet / computer (wel zo efficiënt als je ziet wat volgens de NOS soms nieuws is).
   Sport en programma´s als “Moeder ik wil bij de revue” kunnen als er echt vraag naar is ook zo naar de private sector.
   Een tegenlicht vind ik dan nog wel interessant, maar ik kan ook goed zonder. Juist de interessante uitzendingen zijn wat mij betreft te vinden op de commerciële zenders als National Geographic en Discovery.
   Wellicht moeten we de publieke omroepen achter een decoder zetten en kijkers er voor laten betalen, zien of er dan nog animo is, nu lijkt het gratis.
   Ergo, 1, 2, en zeker 3 publieke netten zijn echt te veel.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 3. Cornelis Berend

  Het idee dat het voor een standpunt over de bezuinigingen handig is om te weten hoeveel een programma kost is een beetje gevaarlijk. Het is namelijk makkelijk scoren bij mensen als je alleen bedragen noemt en niet de opbouw ervan.

  Een omroep is namelijk iets een programma. Veel interessanter is om te kijken wat er in de overhead zit: de structuren die er voor nodig geacht worden om die programma bij u op het scherm te krijgen.

  Aan de opbouw van een tv/film productie is overigens niks geheims aan, die kan je overal vinden op het internet.

 4. Diablue

  Zal mij een biet zijn ik kijk al jaren geen reguliere zenders (ook niet de commerciële) meer pulp en reclames, opheffen die zooi

 5. catchit64

  Bizar. Als AV producent ken ik de prijzen en ik weet zeker dat je de programma’s voor minder geld kunt maken zonder in te boeten aan kwaliteit.

  Neem een programma als Buitenhof per aflevering:
  Redactie 4 FTE € 3000,00
  Belichting ca. € 750,00
  Geluid ca. € 750,00
  Regiewagen € 4000,00
  Personeel vloer € 3000,00 (camera / floor management etc)
  Catering € 1000,00
  Presentator € 1000,00
  Diversen € 2000,00

  Totaal: € 15.500

  Omdat het programma steeds vanaf dezelfde locatie komt kun je aardig snijden in de kosten.
  Voor deze prijs maak ik graag wekelijks zo’n programma.
  Bezuinigen kan als er normale tarieven worden gerekend!!

Reacties niet toegestaan