Pakistan: "Aanslagen zijn onze eigen schuld"

Vandaag is Pakistan begonnen aan een poging te verhinderen dat de Taliban het land overnemen. Maar hoe heeft het zover kunnen komen, vraagt de Pakistaanse krant Dawn zich af. 
Wij, Pakistani, hebben de aanslagen en opstand van militante Moslims tegen ons land zelf helpen veroorzaken, schrijft Ifrain Hussein. Om te beginnen hebben onze eigen geheime politie ISI en de CIA extreme groeperingen gestimuleerd en geholpen om tegen de Sovjets in Afghanistan te vechten. 
Toen de Russen zich terugtrokken, deed de CIA dat ook en bleven duizenden zwaar bewapende strijders mokkend achter om moeilijkheden te maken. En onze eigen politici hebben de groepen ook nog ingezet voor het bevorderen van Pakistaanse belangen in Kasmir en Afghanistan. En nu keren diezelfde groepen, sterker geworden, zich tegen Pakistan. We hebben, schrijft Hussein, ook toegestaan dat Saoedi-Arabië duizenden moslimscholen infiltreerde: tegen betaling werd de achterlijke Saoedische versie van de Islam onderwezen.
In de afgelopen decennia, schrijft Hussein, zijn we van een Moslimland - een land waar de meeste inwoners de Islam aanhangen - tot een Islamitische staat geworden, een land dat de wereld wil bekeren. En daarin ligt de oorzaak van alle ellende.

 

Bron(nen):   Dawn (Pakistan)