Heroïne is nieuwste wapen van de Taliban

De Amerikanen verloren de Vietnam-oorlog mede door het grote aantal militairen dat verslaafd raakte aan heroïne. Het is een geschiedenisles die wel besteed is aan de Taliban. De fundamentalistische terreurgroep is de heroïne die ruim voor handen is in Afghanistan, gaan inzetten als tactisch wapen. De heroïne wordt aangeboden aan militairen uit de VS en andere NAVO-landen.
Een rapport van een van de Amerikaanse inlichtingendiensten, waarover de website The Daily Beast bericht, meldt dat de Taliban proberen de slagkracht van de NAVO-troepen te ondermijnen door heroïne aan te bieden, in de wetenschap dat dit tot verslaving zal leiden. Officiële woordvoerders van de Amerikaanse strijdkrachten ontkennen dat er sprake is van een groeiend drugsprobleem, maar sommige zegslieden erkennen dat er toenemende onrust is over het drugsgebruik onder de gestresste en soms ook verveelde militairen.
In Vietnam raakte uiteindelijk circa twintig procent van de Amerikaanse troepen verslaafd aan heroïne. Ook onder de Russische militairen die in de jaren tachtig in Afghanistan vochten, is het percentage verslaafden opgelopen tot bijna twintig procent. Dankzij de Afghanistan-veteranen geldt Rusland inmiddels als de belangrijkste afzetmarkt ter wereld voor heroïne.
Eerder dit jaar meldde een gepensioneerde Amerikaanse generaal die onder Bill Clinton een hoge functie heeft gehad, dat het drugsgebruik onder Amerikaanse soldaten de afgelopen vier jaar is verdubbeld.

Bron(nen):   The Daily Beast