"Blair moet harder knokken voor EU-post"

Tony Blair moet in actie komen wil de voormalige Britse premier nog kans maken op de nieuwe functie van EU-president. In The Guardian waarschuwen Britse ministers en diplomaten dat Blair de strijd gaat verliezen als hij zelf niet snel een dynamische campagne lanceert en ook openlijk voor zijn kandidatuur uitkomt.
"Tony zit serieus in de problemen, tenzij hij zich actiever gaat tonen," aldus een geciteerde diplomaat. De Britse premier Gordon Brown heeft twee van zijn topdiplomaten belast met de taak om te lobbyen voor Blair. Bij Brown en zijn medewerkers zou echter toenemende irritatie bestaan dat Blair zichzelf niet laat zien.
Blair heeft op zijn beurt goede reden om niet voor het voetlicht te treden. Volgens The Guardian vreest hij hetzelfde lot als de voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt, die zich openlijk kandidaat had gesteld voor de post van voorzitter van de Europese Commissie maar vervolgens een smadelijk nederlaag leed.
Diverse kranten hebben afgelopen week gemeld dat vooral kleinere lidstaten niet gecharmeerd zijn van Blair, onder meer omdat ze vrezen dat hij teveel macht naar zich toe zou trekken en niet in staat is als bemiddelaar op te treden. De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende wordt gezien als een van de belangrijkste alternatieven voor Blair, zoals ook blijkt uit een nieuw overzicht in The Economist (tweede link). De lidstaten zullen mogelijk al in november bepalen wie de eerste president van de Europese Raad wordt.

Bron(nen):   The Guardian  The Economist