Belgen opgetogen over keuze voor Van Rompuy

Niet Jan Peter Balkenende maar de Belgische premier Herman Van Rompuy is - zoals verwacht - verkozen tot eerste voorzitter van de Europese Raad, ook wel EU-president genoemd. De leiders van de EU-lidstaten kwamen donderdag verrassend snel tot een beslissing.
De Belgische kranten De Morgen en De Standaard reageren opgetogen op de keuze voor Van Rompuy. "Nieuwe ster voor Europa," meldt De Standaard.
Politiek commentator Yves Desmet in De Morgen: "Vriend en vijand gunnen Van Rompuy van harte deze prestigieuze benoeming, al zal hij zelf de eerste zijn om ze te relativeren. De man die eigenlijk niets meer verwachtte, en nu door de speling van het lot in twee jaar tijd eerst tot premier en dan tot president wordt gebombardeerd: hij zal zelf de eerste zijn die er de ironie van inziet."
Van Rompuy kwam als winnaar uit de bus nadat de Britse regering Tony Blair had laten vallen. De Britten krijgen wel de troostprijs: de socialiste Catherine Ashton wordt de Hoge EU-Vertegenwoordiger, een post die vaak geleken is met die van minister van buitenlandse zaken.

Bron(nen):   De Standaard  De Morgen  De Morgen