Britse irritatie over besluiteloze Obama

Een actie zonder precedent. Zo omschrijft The Daily Telegraph uitspraken van de Britse minister van defensie Bob Ainsworth, die de Amerikaanse president Barack Obama in het openbaar heeft bekritiseerd wegens het uitblijven van een besluit over het sturen van extra troepen naar Afghanistan.
De publieke opinie in Groot-Brittannië is zich tegen de oorlog in Afghanistan aan het keren. Volgens Ainsworth komt dat door de besluiteloosheid van de VS. Een 'tijdperk van leemte' maakt het voor de Britse regering lastiger om de bevolking ervan te overtuigen dat de missie in Afghanistan het hoge dodental (235 Britse militairen zijn gesneuveld) rechtvaardigt.
Na drie maanden aarzelen, zal de Amerikaanse president naar verwachting volgende week bekend maken dat de VS 34.000 man extra troepen naar Afghanistan sturen.
De opmerkingen onderstrepen nog eens dat het bondgenootschap tussen de VS en Groot-Brittannië aan erosie onderhevig is. De Amerikanen toonden zich eerder dit jaar zeer geïrriteerd over de vrijlating van de Libiër die veroordeeld was voor de Lockerbie-ramp en door de weigering van Obama in september tijdens een VN-top om de Britse premier Gordon Brown te ontvangen.

Bron(nen):   The Daily Telegraph