Mein Kampf te koop in galerie Amsterdam

Hitlers Mein Kampf is te koop in een kunstgalerie in Amsterdam. Bij de Totalitarian Art Gallery staat het boek, dat in Nederland verboden is, gewoon op de plank, meldt NRC Handelsblad. Het boek werd in 1974 bij wet verboden vanwege zijn haatzaaiende karakter. Galeriehouder Michel van Eyck bevestigt dat hij het boek verkoopt, maar legt het niet in de etalage. 'Ik weet dat het officieel niet mag, maar ik verkoop het niet vanuit een ideologie. Het is historisch materiaal dat bij mijn collectie past.' Volgens het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) kan en zal Van Eyck vervolgd worden als er aangifte wordt gedaan. Van Eyck is daar niet bang voor en vindt het goed het verbod ter discussie te stellen.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Guest

  Verbieden van boeken is een slechte zaak.

 2. Karel Kritisch

  Er zijn maar weinig mensen die dit boek kunnen lezen. Niet omdat er moeilijk aan te komen is. Er is simpelweg niet door te komen.

 3. Vogelbeest

  Even googelen en je hebt het over 5 minuten gedownload als .pdf

 4. biker henk

  Dit geschrift kun je als e-book gewoon downloaden van het internet. Zoek maar onder de term “nederlandse e-books” dan vind je een link met een kleine 9000 boeken en daar zit “Mein Kampf” ook bij. Maar zoals Karel Kritisch al aangeeft is het taaie kost. Wel geeft A.H. in dit boek al heel duidelijk aan wat zijn plannen zijn. Het was in het vooroorlogse Duitsland een bestseller dus “Wir haben es nicht gewusst” – die vlieger gaat echt niet op.

 5. Vogelbeest

  Goh, er is iets te koop wat verboden is. Hoe kan dat nou? Vuurwapens, anabole steroiden en drugs zijn immers ook nergens te vinden…..

 6. harrr

  Je kan het ook gewoon online lezen bij onze vrienden van de “religie van de vrede” –>> http://www.radioislam.org/nederlands/mein-kampf-nederlands/Mein_Kampf_NL_Dutch_Nederlands_deel_1.html

 7. RhodBerth

  Volgens mij is Mein Kampf helemaal niet verboden.
  Het auteursrecht berust bij de staat, en de staat geeft het niet uit. Dus als een andere partij het wel uit geeft is het auteursrechten schending, maar niet de overtreding van een Mein Kampf censuur wet oid.

 8. De Staatsburger

  Als je boeken verbiedt ben je zelf een nazi.

 9. vanhetgoor

  Die galeriehouder loopt geen enkel gevaar, het zijn slechts enige oude exemplaren en die mogen gewoon als curiosum verkocht worden. Het boek is niet verboden. Alle Nederlandse openbare bibliotheken kunnen het boek voor studiedoeleinden zelf laten komen. Overigens, haatzaaiende boeken mogen in Nederland overigens gewoon worden verkocht, de koran ligt gewoon in de winkel, echter Mein Kampf ligt NIET in de winkel omdat de Nederlandse staat het auteursrecht voor de Nederlandse vertaling in bezit heeft, en de Nederlandse staat geen zin heeft om dit boek te heruitgeven anders dan voor studiedoeleinden.

Reacties niet toegestaan