De Britten leerden onze spionnen hoe de Nederlandse wetten te ontduiken

De Britse geheime dienst GCHQ heeft de Nederlandse diensten MIVD en AIVD advies en informatie geleverd over hoe Nederlandse wetten en regels te omzeilen. Dat blijkt uit nieuwe documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden waar de Britse krant The Guardian vandaag over bericht.
De Britse dienst noemde de MIVD een AIVD relatief klein, maar 'technisch competent en zeer gemotiveerd'. In de documenten die in handen zijn van de Britse krant, meldt een medewerker van de GCHQ: 'De AIVD heeft net een notitie klaar waarin staat hoe ze de uitdagingen die door het internet worden gesteld het hoofd willen bieden - GCHQ heeft input en advies geleverd voor dit verslag.' En: 'De Nederlanders hebben enkele wetgevingshordes die moeten genomen voordat hun juridische omgeving hen in staat stelt om op de zelfde manier te werk te gaan als de GCHQ doet. Wij geven juridisch advies aan Nederlandse advocaten hoe wij deze problemen hebben getackeld.'
Ook de geheime diensten in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zweden hebben samengewerkt bij het op grote schaal bespioneren van internet- en telefoonverkeer. Volgens de informatie was de spin in het web van de samenwerking de Britse geheime dienst GCHQ. Die gaf onder andere adviezen hoe nationale wetten konden worden omzeild die de geheime diensten in de weg zaten en hielp bij het ontwikkelen van technieken om massaal te kunnen spioneren.

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Peter

    Wetten moet je afschaffen. Ze helpen geen flikker. Dat ze er zijn zegt alleen maar dat ze zwaar overtreden worden anders waren er geen wetten. Dus zijn ze nutteloos.

Reacties niet toegestaan