Uniek: verzet tegen bewind Kim Jong Il

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Il heeft afgelopen maand iets meegemaakt wat hij nog nooit eerder heeft meegemaakt: openlijk protest tegen zijn bewind. Nadat hij nieuwe regels had ingevoerd die het bezit van geld sterk aan banden leggen, braken in een stad zelfs rellen uit.
Het protest was zo wijd verbreid dat het Noordkoreaanse bewind de nieuwe regels weer enigszins moest versoepelen. De gebeurtenissen maken volgens The Washington Post duidelijk dat zwarte-markthandelaren en omgekochte ambtenaren een nieuwe klasse zijn gaan vormen die de macht van Kim Jong Il aan banden legt.
De nieuwe regels behelsen een revaluatie van de Noord-Koreaanse munt, waarbij de bevolking slechts bankbiljetten ter waarde van maximaal 40 dollar terug kon krijgen. Daardoor verloren veel mensen het kleine vermogen dat ze hadden opgebouwd.
De maatregel was kennelijk bedoeld om de macht van de nieuwe klasse handelaren aan banden te leggen, maar dat blijkt moeilijker van Kim Jong Il had gedacht. De zwarte markten voorzien volgens sommige berichten inmiddels de helft van de bevolking van voedsel.
Waarnemers veronderstellen dat Kim zijn greep op het land wil versterken om een soepele machtsoverdracht naar zijn zoon mogelijk te maken. Maar The Washington Post veronderstelt dat een wisseling van de wacht heel wat problematischer zal verlopen dan na de dood van Kim Il Sung in 1994. Mobiele telefoons, radio's en televisies zijn op grote schaal het land binnengesmokkeld, waardoor de bevolking nu veel beter is geïnformeerd.

Bron(nen):   The Washington Post