Fort Europa laat het hek wat zakken

Sinds 19 december kunnen Serviërs zonder visum naar de Europese Unie reizen en dat is volgens Der Spiegel goed nieuws voor de mensensmokkelaars. Servië is nu al een knooppunt in de routes van illegale immigranten. Te voorzien is dat de mensensmokkel nu makkelijker wordt en nog meer migranten gaan proberen via Servië illegaal de EU te bereiken.
Een reportage van Der Spiegel maakt duidelijk dat de grenscontrole tussen Servië en Hongarije nu al zo lek is als een mandje. De Servische grenspolitie krijgt bijvoorbeeld slechts benzine om per dag 30 kilometer te rijden en moet daardoor grotendeels te voet patrouilleren, in de vrieskou.
Naar schatting vierduizend illegale immigranten zijn dit jaar bij de grens tegengehouden, maar het aantal dat wel in hun missie is geslaagd zou wel eens 40.000 kunnen bedragen. De meesten van hen zijn Albanezen uit Kosovo, gevolgd door Afghanen, Irakezen en Afrikanen. Veel Albanezen uit Kosovo gaan nu kiezen voor een eenvoudiger oplossing en laten zich registreren als Serviërs, zodat ze vrij naar de EU kunnen reizen.
Der Spiegel maakt ook duidelijk dat er een politiek spelletje wordt gespeeld met de Serviërs, die nu nog dolblij zijn dat ze eindelijk vrij naar de EU kunnen reizen. De prijs die Servië zal moeten betalen, is dat de EU strenge controles zal verlangen langs de grens tussen Servië en Kosovo. Als Servië die eenmaal heeft ingesteld, is de Servische erkenning van Kosovo's onafhankelijkheid weer een belangrijke stap dichterbij.

Bron(nen):   Der Spiegel