Israel en Hezbollah slijpen de messen

Het wachten is op een nieuwe oorlog tussen Israel en de Libanees-shi’itische politieke beweging Hezbollah, de ‘Partij van God.’ Robert Fisk, Midden-Oosten-correspondent van The Independent, schetst in zijn jongste column het scenario.

Als Israel de waarschuwingen van president Obama in de wind slaat en de Iraanse nucleaire installaties bombardeert, zal Hezbollah - dat door Iran wordt gesteund - niet aarzelen om het noorden van Israel aan te vallen. Ditmaal zou Hezbollah zelfs een poging kunnen wagen de grens over te steken om Israelisch gebied te ‘bevrijden.’ In het zuiden van Libanon zijn nieuwe wegen aangelegd, waarlangs manschappen met hoge snelheid naar de grens kunnen worden vervoerd.

Hezbollah-leider Nasrallah heeft vorige week gedreigd dat zijn strijdkrachten “het aanzien van het Midden-Oosten kunnen veranderen” als het tot een nieuwe oorlog met Israel zou komen. Dit is geen loos dreigement, want Iran heeft Hezbollah bewapend met raketten die doelen in Israel kunnen treffen, en met anti-luchtdoelraketten.

Inmiddels is er niet veel meer voor nodig om de vlam in de pan te doen slaan. Israel heeft zijn verkenningsvluchten boven het zuiden van Libanon geïntensiveerd. De Israelische minister van Defensie Ehud Barak heeft gezegd dat “Hezbollah zijn invloed in Libanon uitbreidt” en dat “de situatie snel kan verslechteren.”

Inderdaad, zeker als Israel Iran bombardeert.

Bron(nen):   The Independent