CIA stopte LSD in stokbrood

Vijftig jaar geleden raakte in Pont-Saint-Esprit, een klein slaperig dorpje in Zuid-Frankrijk, geheel van de kook. De inwoners leken collectief gek geworden. Vijf inwoners vonden de dood, tientallen kwamen in inrichtingen terecht, honderden waren slachtoffer. Een man riep" ik ben een vliegtuig," en brak zijn benen. Een 11-jaar oud jongetje probeerde zijn oma te wurgen, een ander probeerde zichzelf te verdrinken, omdat hij meende vol met slangen te zitten. Dat soort dingen. 
Uiteindelijk werd besloten dat de lokale bakker zonder het te weten bedorven meel had gebruikt.
Het mysterie van Le Pain Maudit werd het sindsdien genoemd, en de inwoners van Pont-Saint-Esprit zijn er nog altijd niet over uitgepraat.
Maar H.P. Albarelli Jr., een Amerikaanse onderzoeksjournalist, is op het spoor gekomen van documenten die Le Pain Maudit koppelen aan een LSD-experiment van de CIA. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog wilde de CIA meer weten over de mogelijkheden de hersenen van gevangenen te manipuleren.
Albarelli komt met overtuigende bewijzen. Op een punt loopt echter zijn spoor dood. De hoofdrolspeler van de CIA , Frank Olson, is niet meer in leven. Hij vloog twee jaar na de gebeurtenissen in Zuid-Frankrijk van 13 hoog het raam uit. Vermoedelijk niet vrijwillig.

Bron(nen):   The Daily Telegraph