De foute vrienden van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken

Duitsers hechten er aan onberispelijk te zijn, ze willen dat hun land in aanzien staat en de dingen gaan zoals ze horen te gaan. Vandaar dat er steeds meer verbazing is, en opwinding, over de gedragingen van de nieuwe minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle. Nee, niet het feit dat hij openlijk homoseksueel is stoort de Duisters, maar wel dat hij minstens de schijn heeft gewekt omkoopbaar te zijn.
Toen journalisten er eenmaal op begonnen te letten bleek namelijk dat Westerwelle zich op zijn (vele) buitenlandse tripjes liet vergezellen door opmerkelijk veel zakenmensen. Op zich niet erg: dat doet de Nederlandse koning ook. Verschil is dat niet alle zakenmensen meekunnen met Guido, maar allereerst de zakenmensen die hebben bijgedragen aan de verkiezingskas van de FDP, de partij van Westerwelle.
Het grootste rumoer ontstond bij een reis naar Zuid Amerika. Zijn gesprekken met staatshoofden en regeringsleiders vielen in Duitsland geheel weg tegen het oorverdovende rumoer dat ontstond over wie in zijn gevolg meereisde. De bewindsman zou zich schuldig maken aan Vetterwirtschaft - nepotisme.

Westerwelle werd begeleid door zijn vriend. Dat een minister van Buitenlandse Zaken zijn partner meeneemt is niet ongebruikelijk, en bovendien betaalde hij zijn reis zelf. Maar de Duitse pers raakte er niet over uitgepraat. Op deze en vorige reizen zou Westerwelle ook een keur aan bevriende of verwante zakenlieden hebben meegenomen, onder wie zijn broer Kai. 'Minister voor vriendschap', zo noemt weekblad Der Spiegel hem.
Het is een affaire in wording, maar ongeschonden gaat de minister er niet uitkomen.


 

Bron(nen):   Der Spiegel  Focus  Die Welt