Google en de oplopende spanningen

De beslissing van Google om de zoekopdrachten van zijn Chinese zoekmachine om te leiden via Google's zoekmachine in Hong Kong leek een slimme zet van het Amerikaanse internetbedrijf in zijn slepende ruzie met China over de toe te passen censuur. Chinezen op het vasteland konden op google.cn een zoekopdracht geven, bijvoorbeeld 'Falun Gong', een verboden religieuze groepering in China, en allerlei resultaten vinden, zoals Falun Gong's officiele website.
Althans, voor zolang het duurde. Het kostte de Chinese machthebbers nog geen 24 uur om de zoekacties op Google zelf te censureren. De zoekactie 'Falun Gong' geeft nu slechts een 'pagina is niet beschikbaar' resultaat. De Chinese regering heeft inmiddels meer dan duidelijk gemaakt dat het niet te spreken is over de actie van Google. 'Google heeft zich aan de Chinese wet te houden. Wij zijn tegen de politisering van commercieële aangelegenheden,' aldus Beijing.
Google's actie komt op een moment dat China en de VS openlijk in een handelsoorlog dreigen te belanden. De Amerikanen hebben meermaals hun ongenoegen geuit over de in hun ogen veel te goedkope Chinese munt, de Yuan. Welingelichte Kringen berichtte eerder over dit achterliggende economische conflict (zie tweede link voor meer uitleg). De Chinese regering zei altijd niet van plan te zijn hun munt vrij te laten en in waarde te laten stijgen, omdat dit hun exportbelangen naar de VS zou schaden. De VS dreigde afgelopen weekend nog importheffingen op Chinese goederen aan, als China zijn munt niet opwaardeert. De Chinese minister van Handel waarschuwde dat 'een handelsoorlog de belangen van Amerikaanse bedrijven en burgers meer zou schaden dan China. Maandag leek er juist enige ontspanning te komen toen er een bespreking tussen president Obama van de VS en zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao in mei aangekondigd werd.
Kort daarna besloot Google de Chinese censuur te gaan omzeilen. Niemand weet hoe het verder gaat, maar de timing is opvallend. Het Amerikaanse Time Magazine suggereert voorzichtig dat Google gebruikt wordt als een pion in een web van opbouwende spanningen tussen de twee grootmachten. Het belooft dus nog spannend te worden.

Bron(nen):   Time  Welingelichte Kringen    

5 Reacties Doe mee met de discussie →