De overheid bezuinigt, maar blijft even groot

De overheidsuitgaven zijn precies de helft van het bruto binnenlands product en dat blijft de komende jaren zo. Voor de crisis waren de uitgaven 45 procent van het bbp. De stijging is volgens hoogleraar macro-economie Roel Beetsma niet vreemd. Hij vertelt aan Trouw: 'Het aantal WW-uitkeringen stijgt nog steeds. Ook het aantal AOW'ers neemt toe. Verder groeien de uitgaven aan de gezondheidszorg sterk. Tegelijkertijd blijft het bbp gelijk.' Een schrale troost: in de jaren tachtig waren de overheidsuitgaven maar liefst 60 procent van het bbp. Interessant is de verschuiving in de uitgaven. Zo ging in 1980 17,6 procent van het bbp naar sociale zekerheid en in 2012 nog maar 12,9 procent. De uitgaven aan de zorg stegen juist van 4,6 naar 10,7 procent. Maar er ging minder geld naar onderwijs: 6,9 procent in 1980 en 5,5 procent in 2012. Willem Vermeend, voormalig staatssecretaris van Financiën en nu hoogleraar economie, zegt dat er geen optimale omvang van de overheid is. 'Maar als je terugkijkt en alle cijfers op een rijtje zet is 45 procent van het bbp een mooi streven.' Hij vindt vooral dat er meer besteed moet worden aan onderwijs. 'Als we mee willen komen als kenniseconomie moeten die uitgaven richting 7 procent van het bbp. Dat betaalt zich uit in economische groei.'

Bron(nen):   Trouw      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


  • Anna

   Inderdaad , ik had het gelezen , ze smijten , gewoon omdat het blijkbaar kan , 326 Miljoen weg !! Niet te filmen , zoveel geld voor de meest krankzinnige cluppies .

   (in antwoord op Dead Silence)
 1. Templein

  Bezuinigingen die ergens anders de kosten doen stijgen, of inkomsten doen verminderen, hebben per saldo geen effect. Dat zeggen ook een aantal economen.
  Met name de VVD-politiek slaan hier een slaatje uit met hun beleidskeuzes.

 2. marianne martens

  dat heet politiek strategisch denken

Reacties niet toegestaan