Iran bang voor docu over Neda

Een Britse documentaire over de dood van de Iraanse studente Neda, die een jaar geleden werd doodgeschoten tijdens de protesten tegen de herverkiezing van president Ahmedinejad, heeft de toorn gewekt van de Iraanse autoriteiten. Ze hebben satellietuitzendingen van de documentaire gestoord en zijn zelfs met een eigen documentaire gekomen, waarin de oppositiebeweging buiten Iran de schuld aan haar dood in de schoenen geschoven krijgt.

Neda Agha-Soltan werd het tragische symbool van de Iraanse strijd voor democratie. Haar dood werd geregistreerd door de camera's van de mobieltjes van andere demonstranten. Die beelden gingen vervolgens via internet razensnel de hele wereld over, waardoor het Iraanse regime ernstig in verlegenheid werd gebracht.

Ondanks druk van de Iraanse overheid hebben de ouders van Neda hun medewerking verleend aan de Britse documentaire. Haar moeder zegt: "Ik ben mijn dochter kwijtgeraakt; ik heb niets meer te verliezen. Ik was helemaal niet bang. Het minste wat ik kan doen is de wereld laten weten wat er met het leven van mijn dochter is gebeurd."

Bron(nen):   The Independent