Kinderbijslag voor kinderen in het buitenland mag niet omlaag

De regering mag de kinderbijslag voor kinderen in Turkije, Marokko en Egypte niet verlagen. De Amsterdamse rechtbank haalde vrijdag een streep door de maatregel die geldt sinds 1 januari 2013, meldt de Volkskrant. Het verlagen van de kinderbijslag voor buitenlanders was een  maatregel van het kabinet dat werd gedoogd door de PVV
Sinds een jaar wordt de hoogte van de kinderbijslag bij uitbetaling buiten de Europese Unie aangepast aan de koopkracht in het ontvangende land. Door dit zogeheten woonlandbeginsel is de kinderbijslag voor een kind dat in Marokko, Egypte of Turkije woont 60 procent van het Nederlandse niveau. Verschillende ouders hebben die korting bestreden en kregen vrijdag gelijk van de rechter. Het gaat om een gevarieerde reeks, van ouders en kinderen die in Turkije wonen, tot ouders die in Nederland wonen en de kinderen in Turkije, Marokko of Egypte. Minister Asscher van Sociale Zaken kan nog in hoger beroep.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Waarom zou je überhaupt kinderbijslag naar het buitenland sturen? Nog heel even en we betalen ook de plansoenendienst van Turkije, Marokko en Egypte zodat de Nederlandse toerist kan genieten van mooie perkjes.
  Wat een onzin.

 2. Jannie Ooms

  Ik ben voor de maatregel van Ascher en ik hoop daarom dat hij in beroep gaat en alsnog gelijk krijgt.

  Echter de nieuwe regelgeving treft niet alleen effect kinderen en ouders woonachtig in de traditionele allochtonenlanden. De maatregel treft volgens mij ook de doodgewone hardwerkende Nederlandse ex-pat, die tijdelijk in het buitenland werkt. Dat is dan wel weer schrijnend.

  Het zal juridisch gezien wel onmogelijk zijn verschil te maken tussen de twee categorieën, want dan komt meteen het woord ‘discriminatie’ om de hoek kijken.

  • Betweter

   Expats krijgen een extra vergoeding van de werkgever, die moet daar dan maar in voorzien. Als je wilt dat je kinderen in het buitenland wonen, dan betaal je de kinderbijslag maar zelf.
   Moeten we dan ook extra hoge kinderbijslag geven voor kinderen die in hele dure landen wonen?

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 3. zo maar iemand

  Ik begrijp niet waarom die buitenlandse kindjes kinderbijslag krijgen.

Reacties niet toegestaan