Rutte bewerkt top VVD voor Paars-plus

NRC en Volkskrant over de beslissende fase van de formatie
Volkskrant: VVD-leider Mark Rutte heeft zaterdag in Soest zijn ongeruste achterban bijgepraat over de vorderingen met een Paarspluskabinet. Het hoofdbestuur en de Kamercentrales van de partij, intern HBKC genoemd, waren bijeen om te spreken over de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar op 2 maart en de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer die daarmee samenhangt.

‘Rutte heeft een toelichting gegeven en een indruk hoe een en ander verloopt. De stemming was opperbest en rond het proces heerst grote ontspanning’, zegt Mark Verheijen, eerste vicevoorzitter van het hoofdbestuur.
Volgens Henry Meijdam, voorzitter van de Kamercentrales van de VVD, moeten de liberalen alleen in Paarsplus gaan zitten als dat ‘verdedigbaar is naar de achterban’. Mocht er een akkoord komen, danmoet de kiezer nog steeds weten waarom hij VVD heeft gestemd, zei Meijdam zaterdag in het TROS-radioprogramma Kamerbreed.
NRC: Hoogstwaarschijnlijk deze week zal duidelijk moeten worden of het zogeheten Paars Plus werkelijk kans van slagen heeft. Duidelijk is inmiddels wel dat de meeste ‘pijn’ bij de VVD zit. In de Paars Plus variant die momenteel wordt onderzocht zou de VVD weliswaar de grootste partij zijn, maar met slechts 31 van de 81 zetels tevens een rechtse minderheidspositie innemen.

Het ongenoegen binnen de liberalen wordt bevestigd in de jongste peiling van Maurice de Hond. Volgens zijn gisteren gepubliceerde onderzoek zouden veel kiezers die bij de verkiezingen van 9 juni nog op de VVD stemden, overstappen naar de PVV. De laatste partij zou nu uitkomen op 35 zetels. De VVD verliest in de peiling van De Hond valt terug naar 23 zetels.

Beperking van de hypotheekrenteaftrek vormt het meest gevoelige geschilpunt. De VVD heeft in het verkiezingsprogramma staan dat aan deze fiscale aftrekpost voor huizenbezitters niet gemorreld mag worden. De drie andere partijen met wie hij nu in gesprek is vinden allemaal wel dat er iets aan deze miljarden euro’s kostende aftrekregeling moet gebeuren.

Ook op andere terreinen zijn de verschillen tussen VVD en de andere partijen groot. Zo willen de liberalen tot 2015 veel forser bezuinigen dan PvdA, D66 en GroenLinks. De afgelopen twee weken zijn alle geschilpunten in kaart gebracht. Het komt er de komende tijd op aan op welke punten de diverse partijen bereid zijn concessies te doen. „De snuffelfase is voorbij”, heet het in Den Haag.

Volkskrant en NRC beide te koop in de kiosk