Franse zigeuners bedreigen topfuncties

De kwestie van uitgezette zigeuners blijft de Franse media beheersen. De zaak heeft president Sarkozy al een minder zorgeloze vakantie geboden dan hij wenste en het rommelt gewoon door. Naar nu blijkt heeft een van zijn meest prominente ministers, Bernard Kouchner, overwogen om af te treden. 
Kouchner is een legende. Als een van de oprichters van Médecins Sans Frontières (Artsen zonder grenzen) is zijn faam in Frankrijk groot, speciaal waar het gaat om zaken als mensenrechten. Eerder al was hij minister en als 'talking head' in de media is hij een van de meest vooraanstaande Fransen.
Het was een coup van Sarkozy om Kouchner minister te maken in zijn rechtse kabinet en dan ook nog minister van Buitenlandse Zaken.  
Kouchner op zijn beurt geniet bijzonder van deze machtige functie die met veel aanzien en vliegreizen gepaard gaat, dus het was wel even schrikken toen al die zigeuners over de grens werden gekieperd. 
Kouchner ging te rade bij zijn geweten of hij wel kon aanblijven als bewindsman en raad eens wat de uitkomst is? Hij blijft! 
Zeker, het is niet netjes hoe Frankijk zijn minderheden behandelt, maar weggaan zou een soort van deserteren zijn . En wie wil te boek staan als een deserteur? Precies. En zo bleef alles gelukkig bij het oude.
Op de foto: de jonge Kouchner bezorgt een pak rijst bij arme Afrikanen.

Bron(nen):   Libération