Onthoofd, verbrand, gestenigd: afgeslacht in naam van de (H)eer

Alles went. Maar sommige dingen horen niet te wennen. Jaarlijks worden wereldwijd minstens 5.000 maar vermoedelijk vier keer zo veel vrouwen vermoord ‘om de eer’.  De details van de moorden zijn even barbaars als beschamend: vrouwen die onthoofd zijn, verbrand, gestenigd, neergestoken, geëlektrocuteerd, gewurgd en levend begraven voor de ‘eer’ van hun families.
De Pers verstevigt zijn reputatie van 'misschien wel de beste krant van Nederland' met een uitgebreide, onderbouwde en goed geschreven reportage van Robert Fisk over de zich uitbreidende barbarij van de eerwraak. Gekocht van The Independent, maar dat is gegeven het onderwerp zeker geen nadeel.
Waar de betaalde dagbladen nog maar eens beschrijven hoe het stompzinnig het publiek bij de speech van Geert Wilders was stopt De Pers energie en geld in een stuk over de zaak zelve: wat gaat er mis met (veel/sommige/nog al wat/ teveel om te verdoezelen) moslims; in hun eigen landen, maar ook wonend tussen ons. Een van die dingen is de slechte culturele gewoonte om eer (of jaloezie, of bezitsdrang) te plaatsen boven het zelfbeschikkingrecht van vrouwen.
Het stuk, opgehangen aan een paar voorbeelden  is de moeite waard om zelf te lezen (via deze link). Maar als aanmoediging wat highlights.

  • De Verenigde Naties claimen dat er jaarlijks wereldwijd 5.000 doden vallen, maar veel vrouwenbewegingen in het Midden-Oosten en Zuidwest-Azië vermoeden dat het aantal slachtoffers zeker vier keer zo hoog is. De meesten zijn jong, tieners vaak. Ze worden afgeslacht volgens een traditie die honderden jaren teruggaat, en inmiddels de halve wereld omvat.
  • Bijvoorbeeld de Turkse grootvader die zijn 16-jarige kleindochter Medine Mehmi levend begroef onder een kippenren omdat ze met jongens omging? Haar lichaam werd na veertig dagen gevonden, in zittende positie en met vastgebonden handen.
  • Of de Somalische Aisha Ibrahim Duhulow (13), die in 2008 voor een publiek van duizend mensen naar een gat in de grond werd gesleept, schreeuwend en smekend dat ze niet dood wil. Ze werd tot aan haar nek begraven en vervolgens door vijftig mannen gestenigd wegens overspel. Na tien minuten werd ze opgegraven. Toen ze nog bleek te leven, stopten ze haar terug in het gat en ging de steniging verder. En wat was haar misdaad? Ze was verkracht door drie mannen. Haar familie maakte vervolgens de fatale fout door dit aan te geven bij de fundamentalistische Al-Shahab-militie.

Sommige immigrantenfamilies hebben de wrede tradities van hun geboortedorpen meegenomen naar het Westen. In St. Petersburg wordt een man beschuldigd van het inhuren van mensen om zijn dochter te vermoorden. Ze droeg wel eens een minirok. Bij de Belgische stad Charleroi wordt Sadia Sheikh doodgeschoten door haar broer Mustafa, omdat ze weigert te trouwen met een Pakistaanse man die door haar familie is uitgekozen.

(En dan vergeven we De Pers maar dat er vandaag ook een redactioneel stuk staat over B&O, de fabrikant van te dure speakers, dat zo lovend is dat je bijna niet kunt geloven dat B&O daarvoor niets heeft betaald)

Bron(nen):   De Pers