Hoe kom je van je premier af?

Een Franse president zat altijd 7 jaar in het Elysee en dat was best lang (is nu 5 jaar). Gedurende die jaren kon het gebeuren dat de populariteit afnam en een beproefd recept was dan: ministers vervangen. Door een stel ministers weg te sturen kon de president laten zien dat het hem menens was en dat de grieven van de bevolking serieus werden genomen.
De premier vervangen is ook altijd een goede gewoonte geweest; na 2, 3 jaar was de eerste mnister 'op' en was het tijd voor een nieuwe. 
President Sarkozy heeft nu heel veel zin om François Fillon de laan uit te sturen, dat ruimt lekker op, maar het probleem is: Fillon is nogal populair en de president zelf niet. 
Fillon is al premier sinds 2007 maar blijkt meer bestand tegen het regeren dan de president zelf - een mirakel. Terwijl Sarko nu graag de lange aanloop maakt naar de presidentsverkiezingen van 2012 en dat het liefst zou doen met een (deels) nieuwe regeringsploeg. 
Wat moet hij nu doen? Er moet een smerige truc worden bedacht om Fillon eerst minder populair te maken en hem daarna te kunnen afdanken. Welke truc, dat weten we niet. Maar laten we ervan uitgaan dat Sarkozy in dit opzicht zeer vindingrijk zal blijken te zijn.

Bron(nen):   Financial Times