Over Barry het straatschoffie

Voor wie de formatie wil bijhouden is RTL een must. Misschien door Frits Wester, maar mogelijk eerder door de stille kracht achter de beroemdheid, Jos Heymans. In diens Formatieblog behandelt hij vandaag de secondanten. Barry, Anke en Edith
Barry Madlener is een vrolijke jongen, een straatschoffie, opgegroeid in Oostvoorne, een toeristisch ingesteld dorpje op de Zuidhollandse eilanden. Hij zou als makelaar, zijn eigenlijke beroep, niet meer zijn geweest dan een lokale bekendheid, als hij niet was toegetreden tot de fractie van de PVV en sinds meer dan een jaar fractieleider is in het Europees Parlement.
Madlener timmert aan de weg.
Hij is bijna net zo goed gebekt als zijn grote voorbeeld, Geert Wilders.
Zo kan hij zeer bevlogen de redenering opzetten dat het godsonmogelijk is om per openbaar vervoer van Rotterdam naar Den Haag te reizen.
Je zou hem bijna geloven.
Hij is er ook van overtuigd dat moslima’s een gevaar zijn op de weg omdat hun hoofddoekje het zicht op de verkeerssituatie belemmeren. Wilders houdt daar wel van, heeft Madlener weggehaald uit Brussel om met hem als secondant de hervatte onderhandelingen over een rechts kabinet te voeren. Madlener is voor de duvel niet bang, heeft geen last van autoriteitenvrees. Zonder enige schroom beledigt hij de minister van buitenlandse zaken van Turkije, geen onbeduidend land en vanwege de ligging – deels in Europa, deels in Azië - een zeer strategische bondgenoot van de VS en de NAVO. Waar anderen dus zeer behoedzaam omgaan met Turkije, gaat Madlener door roeien en ruiten. “U bent wel goede vriendjes met de Iraanse dictator Ahmadinejad, terwijl u mijn partijleider weigert. ’t Is een schande!” bijt hij de Turkse bewindsman toe. Maar de minister is ook niet op z’n mondje gevallen, stelt vast dat Madlener lijdt aan de ziekte van racisme, maar te genezen is. De PVV’er zorgt voortdurend voor rumoer in het Europees Parlement, zelfs in die mate dat journalisten worden weggestuurd als Madlener deelneemt aan een discussie tussen Europarlementariërs en Turkse volksvertegenwoordigers. Want de uithalen van Madlener zouden weleens in de berichtgeving kunnen gaan overheersen. Volgens het CDA misbruikt de PVV’er het parlement om te provoceren. Die eigenschap is voor Wilders kennelijk een pré in de onderhandelingen met VVD en CDA. Prima man om de betogen van Maxime Verhagen te ontregelen.
Hoe anders is Edith Schippers, de secondant van VVD-leider Mark Rutte. Zij is voor veel mensen zó onzichtbaar, zó onbekend, dat Mark Rutte haar telkens opnieuw voorstelt aan journalisten. Ken je Edith Schippers al? Ja Mark, die kennen we, ze is toch immers jouw vice-fractievoorzitter. Ze is zó van de achtergrond, zó in staat zichzelf weg te cijferen dat Rutte af en toe vergeet dat zij z’n rechterhand is. Een vrouw van stille wateren en diepe gronden. Ze is in staat de andere onderhandelaars van hun stuk brengen door, direct en onverwacht, haar diep gewortelde aversie tegen betutteling en bevoogding van de overheid te berde te brengen. Op Rutte zijn Wilders en Verhagen voorbereid, op Schippers veel minder.

Lees verder bij RTL

Bron(nen):   RTL