EU-ambassadeur: voor 250.000 niets doen op een tropisch eiland

Van Fiji tot Barbados, de EU heeft overal ambassadeurs. Een mooie baan. Twee ton inkomen, kok en huishoudster op kosten van de zaak, 50.000 onkostenvergoeding, business class vliegen en minstens 12 weken vakantie.
The Sunday Times doet een verbazingwekkend verslag van de buitenlandse dienst die dankzij het verdrag van Lissabon wordt opgetuigd en vorige week officieel van  start ging. Kosten: 8 miljard euro per jaar.
De 136 ambassadeurs waren vorige week bijeen om te vieren dat de r European External Action Service (EEAS) van start ging. Onder leiding van de Britse socialist Lady Ashton, die tot nu toe nooit enige belangstelling toonde voor buitenlands beleid en die geen enkele vreemde taal spreekt. Wel ontvangt zij, exclusief onkosten, €350.000 per jaar.
Het stuk staat barstenvol met krankzinnige dingen. Voor 1 pond is het te lezen.
Nog een paar eigenaardigheden die gelden voor alle staf op de 136 posten:
Als je wil kan je auto uit je land van herkomst worden verscheept naar je standplaats.
Voor ieder uur gewerkt op zondag krijg je twee uur vrij.
De onkostenvergoeding kan oplopen tot 50 procent van je salaris, afhankelijk van het kostenpeil van je standplaats.
De gezinsleden vliegen ook eenmaal per jaar business class.
Zelfs in Brussel heeft Lady Ashton een ambassade. Twintig man, op 300 meter van het hoofdkwartier, dan 10 miljoen huur per jaar kost.

En dat van die twaalf weken vakantie - toegegeven - is overdreven. Dat is voor de gewone posten. Als je veraf zit, Barbados bijvoorbeeld, dan komen er nog drie weken bij om het totaal op 15 weken te brengen.

Bron(nen):   The Sunday Times