Eens zal de nieuwe CDA-leider opstaan. Maar wat is het CDA eigenlijk voor partij?

Wie is hét gezicht van het CDA, vraagt NRC Handelsblad in een interview aan de belangrijkste vrouw van het CDA, Ank Bijleveld.
Bijleveld, die de Tweede Kamer verruilt voor Overijssel om er Commissaris van de Koningin te worden, antwoordt: “We hebben natuurlijk de fractievoorzitter, Sybrand van Haersma Buma. Die is het gezicht van de fractie. En we hebben Maxime Verhagen als vicepremier. Zij zijn nu het gezicht van het CDA.”
Maar op de vraag wie dan de politiek leider van het CDA is, zegt ze: “Die wijs je niet aan. De leider staat op enig moment op.”
Of het niet handig is als dat voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart gebeurt?
Bijleveld: “Dat element van één leider hebben wij nu niet. Dat moet zich ontwikkelen.”
Stilte na de vraag of de CDA-leider een intellectueel moet zijn of iemand met charisma.
Verbazing ( "Oh nee?”) na de opmerking van de NRC-journalisten dat allebei niet mag omdat dat bijna nooit voor komt.
Mevrouw Bijleveld, zeg het dan maar.
"Nou, eh… Ik vind dat er best wel… Die zijn er natuurlijk wel. Maar niet als het gaat om mensen die het nu willen doen. Als ik moet kiezen, vind ik charisma op dit moment het belangrijkst.”
Waarom?
"Met alle media-aandacht is dat ontzettend belangrijk. Je moet authentiek zijn. Neem Henk Bleker, de vorige partijvoorzitter. Hij is authentiek. Hij is altijd zichzelf. Hij heeft een hoekig soort charisma dat goed bij het CDA past.”
Kan hij de partijleider worden?
"Nou, nee. Hij is staatssecretaris in dit kabinet. Je wordt niet zo politiek leider. Je moet eerst een tijdje goed je werk doen.”

Bijleveld meent ook dat het CDA een progressieve noch een conservatieve partij is. "Ik hou helemaal niet van die etikettenplakkerij.”
Ja, ze wil wel een discussie voeren over de koers. "Op een aantal terreinen willen wij veranderingen aanbrengen: herstructurering van de WW, het ontslagrecht, de AOW. Daarin zijn we niet conservatief en behoudend. Aan de andere kant kun je ons ook niet progressief noemen.”
Maar wat in hemelsnaam dan wel?

Bron(nen):   NRC Handelsblad (betaald online)