Russische geheime diensten hebben ruzie

Het ziet er naar uit dat Rusland weer een geheime dienst als de KGB krijgt. De agenten van Russische binnenlandse veiligheidsdienst, de FSB, en hun collega's van de buitenlandse dienst, de SVR, hebben knallende ruzie met elkaar. De FSB vindt dat Rusland zo'n blunder met de Russische spionnen in de VS afgelopen zomer niet nog een keer kan maken, en wil daarom weer ėėn spionnenorganisatie.
De correspondent van de Daily Telegraph in Moskou citeert inlichtingendienstexpert Pavel Felgenhauer: "De ineenstorting van het bolwerk, de arrestaties en de uitzetting van de tien Russische agenten was voor de FSB reden om de campagne in te zetten." 
Volgens Felgenhauer lekte de FSB opzettelijk details van het fiasco naar de pers terwijl de FSB-agenten anoniem ongekende kritiek leverde op hun collega's van de SVR. De opzet was om zo snel mogelijk een fusie voor elkaar te krijgen of in ieder geval de leiding van de SVR te laten vervangen.
Het ziet er naar uit dat zo'n samenvoeging weer een stap terug is naar het Sovjet-tijdperk. Toen reikte de lange arm van de KGB tot ver buiten de Sovjet-Unie, totdat toenmalig president Boris Jeltsin in de jaren negentig de twee hoofddirecties scheidde in FSB en SVR om zo de macht van de KGB te verkleinen.
Premier Poetin, ex-KGB'er en binnenkort weer president, is een groot voorstander van een grote inlichtingendienst à là de KGB. Rusland en de rest van de wereld kunnen zich opmaken voor een reprise van weleer.

Bron(nen):   Daily Telegraph