Kamer rond JSF al vier jaar in de maling genomen

Politiek
woensdag, 19 januari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Leve de democratie. Het ministerie van Defensie wist al in 2007 dat er te weinig geld was om het geplande aantal van 85 JSF-gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Op 19 januari 2007 spraken commandant der strijdkrachten Dick Berlijn en topambtenaar Lo Casteleijn met de Amerikaanse ambassadeur Roland Arnall. Het gesprek ging over de financiële problemen op het ministerie van Defensie. Volgens Arnall meldde Casteleijn „dat de nieuwe regering waarschijnlijk het aantal JSF’s dat zal worden aangeschaft, zal verminderen.”
De regering heeft de Tweede Kamer altijd voorgehouden dat er 85 Joint Strike Fighters waren gepland. Uit de ambassadeberichten blijkt dat de VS niet hoefden te lobbyen voor de JSF’s. De politieke en militaire leiding van het ministerie toonden zich steeds fervent voorstander van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig. Politieke bezwaren, zoals van de PvdA, werden weggewuifd. „De PvdA is gek”, zei CDA-staatssecretaris Cees van der Knaap tegen ambassadeur Arnall: „ook als het gaat over de JSF.”
Ook commandant der strijdkrachten Berlijn zette zich in voor de JSF. In juli 2005, vóór de financiële problemen bij Defensie, sprak hij met ambassadeur Sobel „over een manier om het Joint Strike Fighter-programma voorrang te geven”.
Bron: NRC