Rouvoet ligt onder vuur: te links en te aardig voor de moslims

Leden van de ChristenUnie vinden hun partij te links en ze zijn zelf ook bang voor de moslims.  Vooral dat laatste steekt, blijkt uit reportages vorige week in het Reformatorisch Dagblad, gisteren in Trouw en het Nederlands Dagblad  en vandaag in De Volskrant.  Daar klinkt: "Landelijk verloor de ChristenUnie bij de laatste Statenverkiezingen bijna 80.000 stemmen. Bij een deel van de voorzitters van de raadsfracties in gemeenten waar de verliezen het grootst waren, is de Tweede Kamerploeg van lijsttrekker Rouvoet de gebeten hond. „Vroeger waren we wat de SGP nog steeds is; een redelijk solide partij, wars van hypes.”
Dat van die moslims is een heikele zaak. Juist tegen de PVV fulmineerde de top van de ChristenUnie fel. Veel kritiek richt zich op partijleider André Rouvoet. Zijn fractie is volgens enkele prominenten te links en te bestuurlijk geworden. Dat verklaart in hun ogen de reden waardoor de partij drie verkiezingen op rij verloor.
De laatste jaren heeft de ChristenUnie geen heldere positie gekozen in het integratiedebat, zegt oud-minister en partijprominent Eimert van Middelkoop. ‘Ook onze achterban kent een onderbuikgevoel, een aversie tegen de islam.’ ntie doet pijn, aldus Gert-Jan Segers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. ‘Het is uiterst pijnlijk voor een christen als een kerk in een moskee verandert.’
Dat heeft de Kamerfractie te weinig benoemd, zegt hij. ‘Te vaak was de aanvliegroute: godsdienstvrijheid geldt ook voor een geloof dat je niet deelt. Te weinig is benoemd dat er een kloof gaapt tussen islam en christendom.’
Segers: ‘Er is een diepe zorg over de islam.’ Daar heeft de ChristenUnie weinig mee gedaan. ‘
Oud-fractievoorzitter Leen van Dijke: ‘Daarbij moeten we beducht zijn voor de PVV, maar ons hart vasthouden voor D66.’ Die laatste partij staat voor alles waar de achterban moeite mee heeft: euthanasie, paarse jaren, kortom.

  

 

Bron(nen):   Nederlands Dagblad  Reformatorisch Dagblad