Leerzaam: Polen over Nederlanders, we bevallen niet

Ze drinken te veel, veroorzaken overlast, kunnen niet autorijden, snaaien alles weg wat los zit, vissen onze rivieren leeg en hengelen naar uitkeringen en andere sociale voorzieningen. Over de Polen die in Nederland wonen en werken is veel gezegd en geschreven.
Nu zeggen ze iets terug.
„Ik dacht altijd dat Nederland tolerant was”, zegt Ela Rodenburg, tot Nederlandse genaturaliseerde Poolse. Ze woont al zestien jaar in Nederland en is vicevoorzitter van het Pools Overlegplatform in Nederland. „Nu besef ik dat het nooit tolerant is geweest. Ik voel me hier steeds minder thuis.”
„Nederland is tolerant als het goed gaat”, zegt Malgorzata Bos-Karczewska, al jaren de stuwende kracht achter Polonia.nl, een website voor en over de Poolse gemeenschap in Nederland. „In slechtere tijden zie je dat het een mythe is.”
Het is vooral de toon van de voorstellen van minister Kamp die de Polen ergert. Stigmatisering van Polen is al jaren tegen het zere been van de Polen in Nederland. Zijn Polen bij een auto-ongeluk betrokken, dan melden Nederlandse media dat expliciet. De Poolse ambassade in Den Haag ontvangt geregeld klachten over onderdanen die zich gediscrimineerd voelen. Die mogen dan de discotheek niet in omdat ze Pools zijn, of ze worden in supermarkten op de voet gevolgd door bewakers die bij het horen van een vreemde taal in een kramp schieten.

Lees verder in NRC (niet in online, wel in de winkel en op de iPad)