“We moeten trots zijn op de jonge Syriëgangers”

Generaal b.d. Peter van Uhm, de man die zijn zoon verloor in Uruzgan net toen hij benoemd was tot hoogste militair, heeft respect voor Nederlandse Syriëgangers, omdat ze opkomen voor hun idealen. Volgens hem zijn het jongeren die 'op de een of andere manier ervaren dat ze iets moeten doen om de wereld beter te maken'. Hun wereldbeeld steunt hij niet. Van Uhm zegt dat in de radiodocumentaire Verloren zonen - een eeuw ten oorlog, die gisteravond op Radio 1 werd uitgezonden. In principe moeten we trots zijn, vindt Van Uhm, althans als ze uit puur idealisme zijn gaan strijden tegen de onderdrukker Assad en om een einde te maken aan het lijden van vrouwen en kinderen. Onlangs maakte de militaire inlichtingendienst AIVD bekend dat twee Nederlandse jihadi's zijn gedood bij het plegen van zelfmoordaanslagen. Een in Irak, de ander in Syrië.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Calhoun84

  Dat is wat ik voorheen ook dacht, maar bij nader inzien was het regime van Assad niet zo verkeerd en fout vergeleken met de rebellen die nu huishouden in Syrië. In het begin van de opstand had ik nog wel sympathie voor de opstandelingen, nu zijn deze groepen gekaapt door extremisten die christenen in het openbaar kruisigen, kinderen afslachten en mensen uithongeren.

  Het Syrische regime is misschien wel het mindere kwaad in dit conflict. De opstand heeft in ieder geval mijn sympathie al een tijdje niet meer.

  • Karel Kritisch

   Inderdaad, het zijn twee kwaden geworden waarin de gematigde rebellen steeds minder te zeggen hebben en de extremisten steeds meer. Tja als je moet kiezen tussen extremisten en Assad dan is de keuze snel gemaakt..

   (in antwoord op Calhoun84)
 2. Meester Proper

  Wat een gek. Hoe kun je nou respect hebben voor haatbaarden die met terreur hun wil aan anderen willen opleggen? Van alle kwaden in Syrië is het regime van president Assad nog het minste.

  • Prikker

   Een soldaat wordt gecultiveerd om zonder moraliteit de orders van zijn gezaghebbers op te volgen. Van Uhm is danig gepromoveerd in die hoedanigheid en ziet ‘t verschil dan ook niet tussen goed en kwaad. Hij beoordeelt slechts de inzet en motivatie in de uitvoering van hun vak.

   (in antwoord op Meester Proper)
 3. LikoedNederland

  Het verkrachten van kinderen en het opeten van harten – alleen omdat het geen soennieten zijn – is te prijzen?

  • Prikker

   Zo lang ze toch voor instabiliteit in een buurland van Israël zorgen zou jij toch eigenlijk blij moeten zijn ?

   (in antwoord op LikoedNederland)
   • LikoedNederland

    Op lange termijn is welvaart en democratie beter, dan kan er echte vrede komen. Maar op korte termijn zit dat er niet in, nee.

    (in antwoord op Prikker)

Reacties niet toegestaan