De vrouw achter DSK ("Domi"): Anne Sinclair

Als Dominique Strauss-Kahn uit zijn Amerikaanse nachtmerrie wordt gehaald, dan heeft hij dat voornamelijk te danken aan zijn vrouw, de in New York geboren Anne Sinclair. Madame DSK bleef achter haar man staan, ook toen hij eerder wegens ongewenste intimiteiten en buitenechtelijke relaties in opspraak raakte.
Anne Sinclair (62) is een van Frankrijks rijkste erfgenamen; ze is de kleindochter van Paul Rosenberg - begin vorige eeuw een belangrijke kunsthandelaar. En ze is een van de bekendste televisiejournalisten. Dertien jaar lang presenteerde ze op zondagavond 'Sept sur sept' op TF1. Miljoenen Fransen zagen hoe ze daarin nationale en internationale politici aan de tand voelde. Maar om belangenconflicten te vermijden stopte ze met het programma in 1997 toen haar man minister van economie werd. Ze is vooral actief op haar blog, Two or three things from America. Maar nu moet ze zich gaan inspannen om haar "Domi" uit de grootste ellende te halen, waarin hij ooit heeft gezeten.

In Frankrijk oogst ze bewondering door haar kranige optreden en geduld. Le Figaro vergeleek haar gisteren met Hillary Clinton, en L'Express schreef dat ze een vrouw is met een vriendelijk karakter, 'maar als iemand aan haar Domi komt, wordt ze een waakhond'.
Totdat ze afgelopen zaterdag werd gebeld tijdens een verjaardagsfeestje in Parijs, hielp Sinclair haar echtgenoot naar de aanloop van hun beider ultieme droom: het winnen van de Franse presidentsverkiezingen volgend jaar mei.
Sinds ze twintig jaar geleden met de socialistische parlementariër trouwde, bereidde ze hem voor voor het hoogste ambt, schrijft The Times, en introduceerde ze hem bij de machtselite in Paris.
In 2006, toen Strauss-Kahn voor de Parti Socialiste in de race was als presidentskandidaat (die toen werd gewonnen door Ségolène Royal) zei Sinclair dat “het zijn strijd is, zijn leven, en ik begeleid hem daarin.” Dat hield in dat ze met haar vermogen (geschat op honderden miljoenen euro’s) zijn team financieel steunde.

In Washington en in Parijs was Sinclair een van DSK’s meest toegewijde promotors. Er werd zelfs gesuggereerd dat zij nog meer dan haar man het Elysée ambieerde.
Maar toen hoorde ze om 11 uur ‘s avonds aan de telefoon zijn gedempte stem vanuit een politiebureau in New York. "Domi" vertelde haar schaapachtig dat hij niet begreep wat er was gebeurd, maar wel dat er "iets ergs was gebeurd". Ze was volgens Le Monde die avond hevig geschokt, maar verzamelde snel weer moed.
Samen met hun woordvoerster, een paar advocaten uit Parijs en het juridische team uit New York werkt ze aan 'damage control'.
Maandag vlogen ze naar New York om 1 miljoen dollar aan borg te betalen.
Anne Sinclair verklaarde: “I do not believe for a single second the accusations against my husband.”

Bron(nen):   The Times (betaald online)