Overal in Nederland hangen omstreden Chinese camera's: angst voor spionage

Politiek
dinsdag, 08 februari 2022 om 13:23
welingelichtekringen header 1
Overal in Nederland hangen camera's van de omstreden Chinese fabrikanten Hikvision en Dahua, onder meer bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat meldt de NOS na eigen onderzoek.
De fabrikanten worden verdacht van spionage en mensenrechtenschendingen. Via een zogenoemd ingebouwd 'achterdeurtje' kunnen kwaadwillenden meekijken met de camera's, bijvoorbeeld bij een ministerie waar dagelijks diplomaten en politici binnengaan. "Het is interessant voor een buitenlandse inlichtingendienst om daar even mee te kijken wie er allemaal naar binnen loopt", zegt China-expert Ardi Bouwers tegen de NOS.
Maar de camera's hangen ook bij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën en in 49 andere gemeenten. Dat, terwijl de AIVD stelt dat China een "offensief cyberprogramma" heeft gericht op Nederland.
Dahua zelf zegt een privaat bedrijf te zijn, maar indirect, via China Mobile, heeft de Chinese staat wel degelijk een aandeel in het bedrijf. In Amerika mogen de camera's dan ook niet worden gebruikt bij overheidsgebouwen.
"Elk bedrijf in China moet gegevens delen met de regering", zegt Oost-Azië-onderzoeker Casper Wits van de Universiteit Leiden. "En het kan best zijn dat China nu geen interesse heeft in die beelden, maar over vijf jaar wel."
Hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs noemt het dan ook een serieus risico. "Als er nu geen achterdeurtje in de software zit, wil dat niet zeggen dat hij er niet in gestopt kan worden", aldus Jacobs. "Die zou de fabrikant bijvoorbeeld met een software-update kunnen toevoegen."
Tweede punt van kritiek is dat de camera's ook worden gebruikt om de Oeigoeren te onderdrukken. "Nederland heeft een grote Oeigoerse gemeenschap", zegt Wits. "Hoe denk je dat zij zich voelen als ze door Nederland lopen en daar de technologie zien die in China wordt gebruikt om hun familie te onderdrukken?"
Bron(nen): NOS