Russische commandant: “Ik schaam me”

Een gevangengenomen Russische commandant heeft aan de Oekraïners gevraagd om genade te tonen voor de “gehersenspoelde” troepen van Poetin. “We dachten dat we Oekraïne van de nazi’s aan het bevrijden waren”, zegt hij. “Ik schaam me.”

Nu Astakhov Dmitry Mikhailovich zelf de situatie in Oekraïne heeft gezien, geeft hij de Oekraïners gelijk dat ze zich verzetten tegen de Russen, zo zegt hij. “Ik schaam me dat we naar dit land zijn gekomen, naar dit gebied, het grondgebied van Oekraïne”, zegt Mikhailovich.

“Ik kan de woorden niet vinden om sorry te zeggen tegen het Oekraïense volk”. Hij voegt eraan toe dat hij het zou “begrijpen” als Rusland nooit vergeven zou worden.

Hij dringt er bij de Oekraïners nadrukkelijk op aan om Russische soldaten te laten leven: “Velen van hen zijn gewoon beschaamd. Ze willen geen oorlog.” Mikhailovich roept ook op om de soldaten “levend” naar Rusland te sturen zodat ze hun landgenoten kunnen vertellen “wat hier is gebeurd.”

Hij voegt eraan toe: “Ik hoop oprecht op uw genade voor de mensen die naar u toekomen met hun handen omhoog, of voor degenen die gewond zijn. We moeten geen dood zaaien. Het is beter om het leven te koesteren.”

Voor de Russische troepen die nog steeds aan het vechten zijn, heeft hij een krachtige boodschap: “Ik smeek je, stop voordat het te laat is... Rusland kan hier niet winnen.”