De baas van de Nationale Zorgautoriteit laat zich fêteren door bedrijven

Theo Langejan, de bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft sinds zijn aantreden vier jaar geleden 22 buitenlandse dienstreizen gemaakt. Driekwart daarvan is betaald door bedrijven en organisaties die onder toezicht van de NZa staan of opdrachten krijgen van de NZa. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Door die cadeautjes aan te nemen maakt Langejan zich minder onafhankelijk, maar dat is volgens de NZa niet erg. De NZa stelt desondanks dat het vertoonde gedrag „niet verboden” is, want er zou geen sprake zijn van „vergoedingen”.
Het reisgedrag van Langejan staat op gespannen voet met de eigen integriteitscode en de Rijksregeling voor bezoldiging van bestuursorganen als de NZa. Die verbieden dat bestuurders van de NZa „in hun ambt vergoedingen van derden” aannemen. De NZa stelt  dat het vertoonde gedrag „niet verboden” is, want er zou geen sprake zijn van „vergoedingen”. Andere toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM), maken uit principe geen reizen op kosten van derden. „Dat is om onze onafhankelijkheid te waarborgen”, aldus een AFM-woordvoerder. De toezichthouder, die in de zorg onjuiste declaraties aanpakt, overtreedt zelf eigen regels bij het declareren van buitenlandse reizen en de aanbesteding van onder meer dienstauto's voor de raad van bestuur.
Langejan keurde zijn eigen reisuitgaven en andere kosten van zichzelf goed. In 2012 betaalde hij daarnaast een privé-uitgave met de creditcard van de NZa. Op kosten van advieskantoor PwC, dat opdrachten ontvangt van de NZa, reisde voorzitter Langejan naar PwC-bijeenkomsten in onder meer Mexico, Zuid-Afrika, Singapore en Washington.
 

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Het valt me op dat gemeenteraadsleden, wethouders, ministers, staatssecretarissen, Kamerleden, rijksambtenaren, gemeenteraadsleden en andere door mij als ambtenaar beschouwde lieden zo veel dienstreisjes maken. En altijd naar een leuk oord.

  Vliegtuigen vol ambtenaren maken reisjes naar Curaçao. Of ze gaan naar San Fransico om te zien hoe het openbaar vervoer daar werkt. Ook aantrekkelijk: kijken hoe de visafslag in Tokyo is opgezet. In dat laatste waren, meen ik, Haagse ambtenaren zeer geïnteresseerd. Een hele delegatie toog naar Japan. Business class natuurlijk, vooral geen vermenging met het gewone volk.

  Eh… Den Haag, komt daar wethouder Koole niet vandaan, door zijn abnormaal vele dienstreizen naar China ‘Chinese Kool’ genoemd?

  Reizen de managers in het bedrijfsleven ook zo veel en zo zonder aantoonbaar nut? Ik vraag het me niet eens af, het antwoord weet ik wel. Nee, natuurlijk.

  • Dead Silence

   Nee, want ik mag alleen de wereld rond als er een duidelijke geaccepteerde agenda is en business doel of benefits duidelijk zijn inclusief uitleg. De CTO persoonlijk beoordeelt dat. Na akkoord mag je reizen.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. marianne martens

  Waarschijnlijk is deze criminele actie van De Heer Langejan letterlijk en figuurlijk
  het bekende ” topje” van de ijsberg.De mentale vergiftiging door het Bestuur
  van de NZa heeft al 10 tallen jaren grote consequenties gehad voor het publiek en de veranderde mentaliteit van inkaderen, inkapselen, inmetselen van iedereen die goed wil doen maar niet goed mag doen, vanwege de lijsten die er in moeten worden gevuld en de ander, de afhankelijk, als onbetrouwbaar, dom en een minkukel wordt beschouwd. PwC ook al weer in het vizier. Vestia -geur, rot zo je neus in. Verbaasd me niets. Onderzoeksjournalistiek werk aan de winkel.Uitroken die handel en weer nieuwe mensen aanstellen. Er zijn nog genoeg goede hoogopgeleiden jongeren die integer zijn. Het zal niet gebeuren want we verblijven met veel in een geestelijke gevangenis waar uitputting niet tot hulp leidt maar tot ” niets” meer wat op een humane maatschappij lijkt. Wat wil je ook met al die Politieke Partijen, de een heeft geen programma en de ander loopt in zijn eigen val door steeds maar in de bibs van de ander te kruipen. Het lijkt zowaar op de NZa. Een pot “nat” of een pot “snot” of een pot ” gebakken lucht”.

Reacties niet toegestaan