Job Cohen over Rutte: ‘Je kunt niet zeggen: ik ben met vakantie’

„Ja, god, is het liegen? Pfff. Het is in ieder geval – en daar heeft Rutte überhaupt een handje van – de zaken mooier voorstellen dan ze zijn. Ik heb me dat nu gerealiseerd. Een aantal voorbeelden. Er komen 3.000 agenten bij. Nul. Er komen 12.000 verpleegsters bij? Die komen er niet. Eén miljard extra voor de zorg? Geen sprake van. ‘Wij gaan investeren in het openbaar vervoer.’ Nee. ‘We gaan investeren in het hoger onderwijs.’ Nee! We gaan helemaal niet investeren in het hoger onderwijs. PGB, het budget waarmee zorg ingekocht kan worden door de mensen zelf, ‘een kwaliteitsimpuls’. Hoezo een kwaliteitsimpuls? Wat Rutte zei over de euro? Het klopte niet. De manier waarop Rutte met de steun aan Griekenland telkens een stapje verder ging...

Zijn gebrek aan leiderschap kan hier enorme consequenties hebben. Dat is ook de afgelopen week gebleken. Ik zal dat de komende tijd blijven doen: voortdurend blootleggen wat er aan de hand is.”

„Ik vind dat Rutte van de zomer doodstil is gebleven. Hij had moeten zeggen: ik hou dat allemaal in de gaten en de ministerraad bijeenroepen is niet nodig want onze positie is een andere dan Frankrijk en Italië. Maar vertel dat. Leg dat uit. Dan kan je niet zeggen: ik ben met vakantie. Het kan niet ingewikkeld zijn om de telefoon te pakken en een verslaggever te bellen of een camera langs te laten komen.”

Bron(nen):   NRC Betaald  NRC