Artsen overwegen rechtszaak om afschaffing vrije artsenkeuze

Als de vrije artsenkeuze wordt afgeschaft, stappen 5.000 artsen die zich verenigd hebben in de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze naar de rechter. Hun advocaat, hoogleraar gezondheidsrecht, Jaap Sijmons noemt de afschaffing in strijd met Europese mededingingsregels, omdat nieuwe klinieken nauwelijks kunnen concurreren met gevestigde artsen. Verder hebben patiënten minder keus en hebben ziekenhuizen een contract nodig met meerdere grote verzekeraars om voldoende patiënten te houden, denkt de stichting. Deze dagen debatteert de Tweede Kamer over de wetswijziging die de vrije artsenkeuze afschaft. Minister Schippers van VWS en de zorgverzekeraars willen dat patiënten alleen nog hun rekening vergoed krijgen van een arts die onder contract staat van hun zorgverzekeraar. Alleen tegen een hogere premie kunnen patiënten nog de zorg van iedere arts vergoed krijgen. Vorige week sloot de minister een principe-akkoord met een grote groep artsen die het wel eens was met de wetswijziging. Verzekeraars zeggen dat ze alleen de beste zorgverleners selecteren. Maar artsen vinden dat verzekeraars vaak niet weten welke de beste zijn. Doel van Schippers is om met de maatregel de groei van ziekenhuis- en huisartsuitgaven flink te verminderen (van jaarlijks 5 procent kostengroei naar 1 procent vanaf 2015).  

Bron(nen):   NRC      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Mijn steun hebben ze,
  En meteen die hele zorgsector opdoeken en een nieuwe maken.
  Deze is terminaal ziek

 2. Rinus57

  Vorige week sloot de minister een principe-akkoord met een grote groep artsen die het wel eens was met de wetswijziging.

  Rijst bij mij de vraag , welke worst heeft de minister deze artsen voor gehouden .
  Kan mij niet indenken dat het de vrije wil is .
  Wat erg als je op deze manier door je collega’s verraden word, en een regeling smerig er door gejast kan worden .
  Eigenlijk is de hele zorgsector een groot gezwel van graaizieke profiteurs (managers) die al zakkenvullend de boel lopen te belazerden .

  • marianne martens

   helemaal met u eens,heb met belangstelling altijd als narcose-zuster, tijdens de operaties naar gezwellen mogen kijken. De kleuren van sommige gezwellen lijken soms op hemellichamen, groen glanzend, heel bijzonder Maar goed, de gezondheidssector is inderdaad een gezwel waar de meest afschuwelijke kleuren samen gaan, alle werkers op de werkvloer worden uitgemolken en vernederd en zijn uiteindelijke de dragende kracht hierin, politiek, bestuurders en directies, NZa zijn de gezwellen die een graaiend monster hebben ontworpen. Weg ermee, dwars door de aarde het heelal in geschoten met de boodschap: ” Zoek het uit” in het zwarte gat. Sorry, ben linkshandig en associatief.

   (in antwoord op Rinus57)

Reacties niet toegestaan