Net als in 2008 zullen uiteindelijk de banken vele miljarden krijgen en niets terug doen

Het begon in 2008 op een vergelijkbare manier. De Amerikaanse overheid had al twee keer banken moeten redden (Bear Stearn en de Fannie's) en liet nu zien hoe machtig ze was: de derde, Lehman, kreeg niks.
Het kostte de Amerikaanse regering - behalve een crisis - tenslotte 1000 miljard dollar aan TARP-geld, steunbedragen om te zorgen dat de banken en verzekeringsmaatschappijen niet ten onder gingen.
Dat gingen ze niet en nu maken ze weer winst als vanouds en zijn de bonussen hoger dan toen. In het klein gebeurde dat in Nederland met ABN AMRO en ING.
Als - vanwege een moedig gebaar of omdat de nationalisten in Europa dat eisen - de Grieken de bons krijgen, dan zal aan het eind van het verhaal een nu nog onschatbare hoeveelheid belastinggeld naar de financiële sector zijn gestroomd. Want de ene na de andere bank zal dreigen om te vallen, en bedrijven die nu nog gewoon bedrijven zijn, met winsten en bonussen, zijn dan ineens weer 'systeembanken'. En ze zullen blijven bestaan. Tot vrijwel iedere prijs. In de VS bedroeg die prijs in 2008 1000 miljard dollar.
Der Spiegel heeft daarover een lezenswaardige beschouwing en de tweede link gaat naar een analyse van de chief market strategist van investeringsbank Jeffries David Zervos. Een citaat daaruit:
"The road map for Europe is still 2008 in the US, with the end game a country by country socialization of their commercial banks. The fact is that the Germans are NOT going to pay for pan European structure to recap French and Italian banks - even though it is probably a more cost effective solution for both the German banks and taxpayers... Expect a massive policy response in Europe and a move towards financial market nationlaization that will make the US experience look like a walk in the park."

Bron(nen):   Der Spiegel  Business Insider