Ex-politici ontvangen miljoenen wachtgeld

Oud-bewindslieden hebben de afgelopen drie jaar zo'n twee miljoen euro wachtgeld ontvangen. Oud-Kamerleden incasseerden in deze periode zo'n 12 miljoen. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft dat maandag laten weten in antwoord op Kamervragen van de SP. Vele tientallen ex-politici ontvingen eind vorig jaar wachtgeld. Het aantal voormalige politici dat een uitkering krijgt wisselt sterk, omdat ze weer een baan vinden of andere inkomsten krijgen, aldus Plasterk. Volgens hem houden politici zich aan de regels die gelden bij het zoeken van een nieuwe baan. Er zijn geen sancties toegepast.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Gratis andermans geld, lang leve de politiek!

 2. RhodBerth

  Wachtgeld is vervelend, maar broodnodig om een democratie goed te kunnen laten lopen.

  Zonder wachtgeld worden politici financieel afhankelijk van hun positie, en zullen ze dus (nog) minder snel opstappen na het maken van fouten. Verder zal het er voor zorgen dat de gekwalificeerde kandidaten 3x zullen nadenken voor ze de politiek in kunnen stappen, ze kunnen namelijk van de ene op de andere dag hun baan verliezen door politieke oorzaken.

  Verder zorgt wachtgeld ervoor dat politici uit financiële angst voor de toekomst hun geld zullen proberen veilig te stellen door corrupt te worden. Stel dat er over 2 weken verkiezingen zijn en jouw plaats op de tocht staat, dan zal je zonder wachtgeld sneller geld aannemen voor malafide diensten.

  Het is makkelijk om overal altijd maar boos over te zijn, maar voor het goed functioneren van bepaalde zaken zijn gewoon goede regelingen nodig.

  • Dead Silence

   Nog minder snel opstappen na het maken van fouten? Gekwalificeerde kandidaten? Iemand uit het bedrijfsleven kan ook van de ene op de andere dag zijn baan verliezen.

   Maar de echte boeven zijn natuurlijk de onzichtbare topambtenaren die hun minister of staatssecretaris kunnen vernietigen en lekker op hun plek mogen blijven zitten. Men zou een voorbeeld kunnen nemen aan het Amerikaanse systeem, dan is dit probleem ook opgelost.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    “Nog minder opstappen na het maken van fouten?”

    Ja, nog minder. (Overigens stappen er zeer regelmatig politici op.) Zou jij je baan opzeggen van de ene op de andere dag als je daarna zonder inkomen zou zijn? Enkel omdat je een politieke (!!) verantwoordelijkheid draagt. (dus bv. niet eens n.a.v. een persoonlijke fout)

    “Iemand uit het bedrijfsleven kan ook van de ene op de andere dag zijn baan verliezen”

    Alleen bij ontslag op staande voet ontvang je dan geen geld meer (buiten bijstandsniveau). Verder krijg je in het bedrijfsleven vrijwel altijd een zak geld mee. Zeker op de hogere posities. Verder kent het bedrijfsleven geen politieke verantwoordelijkheid; bv. het opstappen omdat de minister voor jou een fout heeft gemaakt.

    En vervolgens ga je ranten over boeven en topambtenaren. Sorry, maar ik vind je klaagverhalen niet echt blijk geven van een goed doordachte visie.

    Maar je zult het wel heel erg met jezelf eens zijn vanwege ‘boos’ en ‘allemaal boeven’.

    (in antwoord op Dead Silence)
  • zo maar iemand

   Ik heb geen problemen met het bestaan van wachtgeld, maar met de duur en de hoogte ervan, en de weinige eisen die er aan gesteld worden. Ik zou dat graag gekoppeld willen zien aan de eisen die er aan ‘het klootjesvolk’ gesteld worden. Dat verkleint de kloof tussen politiek en burgers denk ik.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Ben ik met je eens.
    Als mensen na 1 week op moeten stappen omdat ze zaken verzwegen tegen de integriteitscommissie, of omdat ze vanwege strafbare handelingen op moeten stappen, dan zou er geen wachtgeld moeten zijn.

    De eisen hoeven wat mij betreft niet gelijk te zijn aan de eisen die aan het ‘klootjesvolk’ gesteld worden, omdat ik hoop en verwacht dat we hoge eisen mogen stellen aan de prestaties die de politici moeten leveren. Wat mij betreft mag dan ook het salaris verdrievoudigd worden, zodat er wat meer talentvolle politici en wat minder idealistische politici zullen gaan proberen het land te besturen.

    If you pay peanuts you’ll get monkeys.

    (in antwoord op zo maar iemand)
 3. Meester Proper

  Dat valt eigenlijk best mee.

Reacties niet toegestaan