‘Israël wil geen vrede en heeft het ook nooit gewild’

"Israël heeft nooit echte vrede gewild. In Israël is nooit een besef geweest dat Palestijnen ook waardige mensen zijn. Israël heeft nooit willen erkennen dat de wanhoop van de Palestijnen begrijpelijk en menselijk is." De Israëlische columnist en schrijver Gideo Levy gebruikt zijn wekelijkse column in Ha'aretz om af te rekenen met de fictie dat er vrede zou kunnen komen in Israël/Palestina als de Palestijnen maar zouden willen. "Iedere Israëli begroet met Shalom en zegt vrede te willen. Maar dan gaat het niet om een eerlijke vrede die ook de belangen van de Palestijnen serieus neemt." Volgens Levy is al sinds 2000 de echte wil om tot vrede te komen helemaal verdwenen uit Israël. En zijn de Israëliërs er in geslaagd zichzelf en de wereld wijs te maken dat dat niet aan hen ligt, maar aan de ander. Volgens Levy is het beleid om steeds meer nederzettingen te bouwen het levende bewijs van de afwezigheid van de wil tot vrede. "Je kunt niet echt vrede willen en het land van de ander steeds verder annexeren."  

102 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Ach, de Jordaniërs, Libanezen en de Egyptenaren willen de Palestijnen ook niet. Maar daar hoor je nooit iemand over.

  • Jannie Ooms

   Dit is wel een erg laconieke reactie. De Palestijnen leven, als derderangsburgers, onder een harteloos en wreed Israëlisch regime.

   Israël heeft het land, de boomgaarden en bezittingen van de Palestijnen veroverd en bezet. De op die verovering gevestigde staat ziet zich nog steeds in staat van oorlog. Dat is op zich niet vreemd, want de verovering is nog zo relatief vers dat de oorspronkelijke bevolking zich nog steeds verzet. Als de Duitsers in 1945 de oorlog hadden gewonnen, zou er misschien ook in Nederland nog steeds een vorm van verzet bestaan.

   Het zou mogelijk anders zijn gelopen als de Israëliërs de Palestijnen van meet af aan menselijk zouden hebben behandeld. Maar in plaats daarvan gaat Israël door met het vestigen van nederzettingen op Palestijns grondgebied en het tot op het bot vernederen van de bevolking.

   Er zijn er velen in Israël die vinden dat het roer radicaal om moet, dat -hoe laat in het proces ook- er alsnog een poging moet worden gedaan om de Palestijnen recht te doen. Helaas vormen zij nog een minderheid. Maar tot het zover is, zal de Palestijnse bevolking zich blijven verzetten, net zoals u en ik dat misschien zouden hebben gedaan als de Duitser de oorlog zouden hebben gewonnen.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Point

    Tja, hoe zat het ook al weer met de Gazastrook? In 2005 helemaal ontruimt als heel erg groot teken van vredeswil van Israël. Maar kijk eens wat er van geworden is. Al sinds 1947 is Israël omsingeld door vijanden die blijven roepen dat alle Joden de zee in moeten worden gedreven. Maar het ligt allemaal aan Israël natuurlijk. Het is wel weer jammer voor de critici dat de Staat Israël zo’n succes is. De enige democratie in het Midden Oosten en ook nog stabiel. Vergelijk dat met de rest van het Midden Oosten. Is de schuld van de Joden natuurlijk.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
    • Prikker

     Een democratie gebaseerd op het militair onderdrukken, destabiliseren en verdringen van alle andere bevolkingen en buurlanden noem jij een succesvolle democratie ?!?
     Beetje vreemd concept van democratie heb jij.

     (in antwoord op Point)
     • Pietje_Precies

      ja stoute israelieten, zomaar een sterk leger hebben en terugschieten als er weer wat raketten uit Gaza komen. Want Hamas boys zijn natuurlijk goed bezig. En die Golanhoogte vasthouden, hoe durven ze! Gauw terug aan Syrie geven, want dat is een verheven land, nou, in ieder geval boven Israel. en dan Egypte, die knokt aan de grens met Israel harder met de Jihad mannen dan Israel zelf hoor. En Jordanie, die is zo barmhartig met de arme Palestijnen. Ik vraag me af wat jij een succesvolle democratie noemt dan? Maar het is uiteraard eendimensionaal de schuld van Israel.

      (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Als ik een fundamentalistisch, militaristische sekte in jouw achterkamer woonruimte schenk krijg jij daar binnen no time ook hommeles mee hoor.

      (in antwoord op Pietje_Precies)
     • Calhoun84

      Palestina bestond in 1948 ook nog niet als staat maar slechts als mandaatgebied. Daarvoor was het gebied sinds 1300 Ottomaans. Waarom zou de Palestijnse staat meer recht hebben op het gebied dan de Israël? Het mandaatgebied was slechts vernoemd naar de regio en niet naar de staat. De Palestijnse staat bestaat niet en heeft zelfs nooit bestaan.

      Jordanië zou volgens deze beredenering net zo Palestijns moeten zijn als Israël dus? De Arabische staat is net zo weggeven door de VN als de Joodse staat.

      (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Allemaal theoretische argumenten om te verhullen dat Israël gewoon een enige vreemde eend in de bijt is die zich niet verhoudt met al haar buurlanden.
      Ik ben hier niet om de Palestijnse zaak te verdedigen.
      De arabieren zijn onder zichzelf al verdeeld genoeg om de regio onstabiel te houden, Israël doet er alleen erg z’n best voor dit zo heet mogelijk op te stoken.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      De Joodse volkeren hebben net zo goed hun roots in het gebied als de arabieren. Vanaf de (mislukte) Bar Kochba-opstand in 132 mochten de Joden Jeruzalem niet meer in wat het einde van de Joodse staat inluidde. En u wilt mij vertellen dat de Joden in de Palestijnse regio de vreemde eenden zijn? Daar is het voor hen begonnen.

      De geschiedenis van Israël gaat duizenden jaren terug en nu zouden ze geen staat meer mogen hebben omdat ze niet passen in de regio?

      (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Zie mijn vorige commentaar.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      שלום עליכם

      (in antwoord op Prikker)
     • Karl Ruprecht Kroenen

      ג וַאֲבָרְכָה, מְבָרְכֶיךָ, וּמְקַלֶּלְךָ, אָאֹר; וְנִבְרְכוּ בְךָ, כֹּל מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Halofreak1990

      Oh, volgens welk boek? De Bijbel? Torah? De Koran? Geen van dat soort scripties heeft enige credibiliteit. Voor 1948 was er geen Israël. Punt.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Ongelofelijk…….. Ga terug naar school. Er zijn ontelbare andere bronnen van het Koninkrijk Israël.

      (in antwoord op Halofreak1990)
     • Halofreak1990

      Die van Israël bestond voor 1948 net zo min. Wat is je punt?

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Israël is een koninkrijk geweest, Palestina is geen land geweest. Zelfs niet als je de Filistijnen rekent als voorgangers van de Palestijnen. Daarnaast is Israël akkoord gegaan met het verdelingsplan en de Arabieren niet. Waren ze wel akkoord gegaan dan was Palestina nu “gewoon” een staat geweest. De arabieren dachten echter dat ze de staat Israël wel met geweld in konden nemen. Daarna heeft Israël de gebieden die bij het verdelingsplan aan de Arabieren gegeven zou worden geannexeerd. Niets mis mee aangezien de Arabieren het plan niet hebben erkent en derhalve ook geen aanspraak kunnen maken op het gebied als zelfstandig Palestijns gebied (Jordanië heeft zijn claim op de westelijke Jordaan al lang laten vallen en de Sinaï is al lang teruggegeven)

      Het verhaal van Prikker waar ik op reageerde is historisch dan ook onjuist. De Joden hebben daar in het verleden al een staat gehad en woonden er ook voor 1948, het Britse grondgebied was dus niet alleen geschonken aan Israël maar aan beiden zodat beide groepen een eigen staat konden hebben in het Palestijnse mandaatgebied (Transjordanië was reeds losgeweekt van het mandaatgebied). De Arabieren/Palestijnen hebben in 1948 een grote kans laten liggen.

      Eigenlijk is het vandaag de dag niets anders dan in 1948. Israël wil akkoord gaan met het staakt het vuren zoals ze ook akkoord gingen met het verdelingsplan, het is Hamas die niet akkoord gaat zolang Israël niet akkoord gaat met alle eisen van Hamas zoals de Arabieren niet akkoord gingen met het verdelingsplan omdat ze niet op alle punten hun zin kregen. Verder in de geschiedenis van het Brits mandaatgebied gebeurde overigens hetzelfde met een Joods huis in Jeruzalem. De Joden gingen akkoord maar de Arabieren wilden geen Joodse erkenning in Jeruzalem. Het begint toch wat trendmatig te worden is het niet ;)?

      (in antwoord op Halofreak1990)
     • Point

      Zeg Prikker, nu hebben we wel even genoeg van je Jodenhaat. N

      (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Ja, lekker makkelijk.

      (in antwoord op Point)
     • Calhoun84

      Niet Joden hebben dezelfde rechten als de Joden, sterker nog zij zijn ook gewoon Israëli.

      (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Op papier klinkt dat best aardig ja… maar in de praktijk is dat toch wel een beetje anders niet ?

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Nee hoor, Israël is bijvoorbeeld het enige land in het Midden-Oosten waar moslims vrijheid van meningsuiting hebben. Moslims (en christenen) zijn vrijgesteld van de dienstplicht maar toch zijn er velen die vrijwillig dienen in het leger, dat doen ze niet omdat ze zo slecht behandeld worden natuurlijk. Degene die dienen mogen de eed zelfs afleggen met hun hand op de Koran.

      Er zitten Arabieren in de Knesset, Arabieren hebben eigen politieke partijen en zitten in het hoorgerechtshof.

      …”In 2000 oordeelde het Hooggerechtshof van Israël in een zaak betreffende een familie van Arabische Israëliërs, die in de Israëlische nederzetting Katzir wensten te wonen, dat het de staat verboden is om via derde organisaties bij de toebedeling van land te discrimineren.

      In juli 2001 oordeelde het Hooggerechtshof dat de Israëlische regering de positieve verplichting heeft om in publieke instellingen, met name die met een
      beslissingsbevoegdheid, gelijke vertegenwoordiging van Arabische burgers te garanderen.”…

      Nee hoor, zolang je geen kinderen ontvoert of raketten afwerpt dan heb je het in Israël prima. Zelfs veel beter dan in de meeste buurlanden.

      De Israëlische Bedoeïenen zijn zelfs sterk pro-Israël, dit zouden ze ook niet zijn wanneer ze slecht behandeld werden.

      (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Zie mijn vorige commentaar.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Dan houd de discussie op denk ik 🙂 Ik weet dat het in Israël goed te doen is voor alle bevolkingsgroepen. Misschien zou u eens met de moslims daar moeten praten en dan bedoel ik de gewone Israëli.

      (in antwoord op Prikker)
     • Halofreak1990

      Een ‘gewone’ Israëli is joods. Geen moslim. Over apartheid gesproken.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Hoe kom je daar nu weer bij? En Israëliër is een Israëliër. Je geloof staat niet op je paspoort hoor :D. Er zijn zat Israëlische moslims. Er zijn zelfs Palestijnse Israëli….

      (in antwoord op Halofreak1990)
     • Karl Ruprecht Kroenen

      Volhouwe.

      (in antwoord op Prikker)
     • André Somers

      Nou, niet-Joden moeten bijvoorbeeld in militaire dienst en radicale Joden niet, zodat de eersten de laatsten mogen gaan beschermen als ze menen weer een nederzetting op geroofd land te moeten stichten. Toch?

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Juist het tegenovergestelde. Christenen, moslims en orthodoxe Joden zijn vrijgesteld van de dienstplicht. Van de eerste twee categorieën zijn er wel vrijwilligers bij de IDF.

      (in antwoord op André Somers)
     • Calhoun84

      Nog een vraag: van wie heeft Israël het land geroofd en waardoor is dat gebeurd? Hint: niet van de Palestijnen.

      (in antwoord op André Somers)
   • Pietje_Precies

    Je eigen reactie is ook laconiek, Israel heeft de boomgaarden veroverd. get real. Ik was toevallig weer eens in Israel voor mijn werk vorige week en je ziet gewoon waar Palestina begint. Daar waar groen eindigt en woestijn begint. Die gekke israeli’s hebben in enkele jaren woestijn tot leefbaar gebied getransformeerd. Terwijl de wereld miljarden naar de Palestijnen heeft gepompt, hebben ze niks gedaan aan de eigen leefbaarheid. Ja, het is lastig om Israel binnen te komen vanuit pallyland. Dat heeft ook een zeer goede reden. Eruit is overigens weer geen probleem….Maar waarom willen die Palestijnen Israel dan in? Oh omdat daar wel welvaart en dus werk is….Ze hadden wellicht zelf ook een hi-tech economie uit de grond kunnen stampen.Miljarden genoeg steun ingepompt om wat leuks mee te doen.
    Die nederzettingen staan overigens in betwist gebied en niet in Palestijns gebied. Dus waarom is de Palestijnse claim meer waard dan de Israelische? Israel is aangevallen en heeft uit lijfsbehoud de originele grenzen wat opgerekt. Zo gaat dat, na een oorlog. Nou zijn ze heus in Israel ook niet helemaal zuiver op de graat in deze situatie (eigenbelang eerst), maar niet veel erger dan de Palestijnen.
    Overigens wonen er gewoon Arabieren in Israel en die willen er niet weg, terug naar de onvrijheid van de rest van de regio.(oh en zitten in het parlement en ook in het leger als ze willen en kunnen naar de moskee. In groot Arabierie heb ik nog geen synagoge gezien….)
    Het zou wellicht anders zijn gelopen als Israel niet herhaaldelijk was aangevallen en continu bedreigd met annihilatie door omringende landen en niet met zelfmoordaanslagen geconfronteerd was. Dan zouden ze vast minder spastisch reageren.
    dat beetje wat “het roer om wil” zijn van die fanatieke zelfhaters, waar we er in Nederland helaas ook teveel van hebben.
    Grappig ook hoe Somaliers liever naar het “facistische” Israel vluchten en niet in Egypte of Palestina trekken. Zeker bang voor de onderdrukking van de Joodse Ubermensch…..
    Het is allemaal niet zo zwart wit met”de waarheid”, ik stel het hier ook zwart wit, maar ik denk dat de wereld beter af is met Israelische dominantie in het Midden Oosten dan dat het door arabieren wordt overgenomen. Uiteindelijk Israel heeft vrijheid en welvaart naar het Midden Oosten gebracht, ook voor de arabieren in dat land.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
    • Halofreak1990

     Weer eentje die in die Israëlische mythe is getrapt. Die boomgaarden waren eerst van de Palestijnen. Het enige wat Israël heeft gebouwd is een apartheid regime en illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied.

     (in antwoord op Pietje_Precies)
     • Meester Proper

      In Israël hebben alle bevolkingsgroepen dezelfde democratische rechten. In Gaza is het leven verboden voor Joden. Het zijn dus de Palestijnen die een Apartheidsstaat hebben gecreëerd, niet de Israëli’s.

      (in antwoord op Halofreak1990)
     • Halofreak1990

      Vreemd. De rest van de wereld denkt daar namelijk heel anders over…

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Calhoun84

      Misschien zelf een keer naar Israël gaan?

      (in antwoord op Halofreak1990)
     • Halofreak1990

      Naar Palestina, misschien, maar nooit of te nimmer wil ik geassocieerd worden met de uitschot wat zich mens durft te noemen (Israeliërs)

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Pietje_Precies

      daar heb je weer zon Hamas aanbidder die in de mythe van de Palestijnen is getrapt. Er was daar eerst woestijn, wellicht anderhalve boomgaard en een verdwaalde Arabier, maar nu is het hele land een oase, niet alleen van groen.

      (in antwoord op Halofreak1990)
     • Halofreak1990

      Misschien moet je eens onafhankelijke bronnen naslaan voordat je labels op mensen gaat lopen plakken omdat ze het niet met je eens zijn.

      (in antwoord op Pietje_Precies)
    • André Somers

     Niet zo heel gek natuurlijk dat Israël groen is en het land van de Pallestijnen verdort, als je land tot de grootste waterdieven op deze planeet behoort. Samen met Ghadaffi overigens.

     (in antwoord op Pietje_Precies)
   • Pietje_Precies

    en ga er eens heen. Met Pegasus Air (Turkije) zat ik er voor 277 euro retour!

    (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Karl Ruprecht Kroenen

    Jammer dat u uw huiswerk mbt valide historische geschiedschrijving niet gedaan hebt , net zoals de kortzichtige lieden die uw onware schrijfwerk geplust hebben.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
  • Meester Proper

   Inderdaad, de Jodenhaat van de Arabieren is de belangrijkste reden dat ze geen vrede hebben. Israël heeft de Palestijnen keer op keer vrede en zelfbestuur aangeboden maar de Arabieren kozen keer op keer zelf voor oorlog.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Halofreak1990

    Haha, grapjas. Israel heeft nooit de Palestijnen iets aangeboden waar een persoon met gezond verstand mee akkoord zou gaan.

    (in antwoord op Meester Proper)
    • Meester Proper

     Tot vier maal toe hebben de Israëli’s de Palestijnen vrede en zelfbestuur aangeboden. Tot vier keer toe reageerden de Palestijnen met Intifada en Jihaat. Dat zijn de harde feiten .

     (in antwoord op Halofreak1990)
     • Halofreak1990

      Ooit de door Israël gestelde voorwaarden daaraan gelezen? Jij zou daar ook niet mee akkoord gegaan zijn.

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Jazeker, de voorwaarden van de Camp David akkoorden waren zeer billijk voor de Palestijnen. Toch kozen ze weer voor geweld.

      (in antwoord op Halofreak1990)
     • Halofreak1990

      De Camp David akkoorden waren samengesteld zonder inmenging van de Palestijnen en door zowel de Verenigde Naties als de Palestijnen geweigerd. Volgende excuus.

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Feit blijft dat de Israëli’s de Palestijnen veertien keer vrede hebben aangeboden en dat de Palestijnen dat veertien keer hebben geweigerd. Israël wil dus wel vrede en de Palestijnen dus niet

      (in antwoord op Halofreak1990)
     • Volledig

      De Palestijnen hebben 768 keer vrede aangeboden. Geef de Palestijnen Jeruzalem en alle bezette gebieden en het is klaar. Meer willen ze niet.

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Calhoun84

      Tja, de eis van Jeruzalem is ook wel reëel :). Jeruzalem is nooit van een onafhankelijk Palestina geweest, de Britten wilde Palestina onafhankelijk maken maar wel met een Joodse nationaal tehuis zodat de Joden ook terug konden keren, dit leide tot de tweede Palestijnse opstand omdat ze geen Joods tehuis wilden hebben.

      Maar welk recht hebben de Palestijnen op de bezette gebieden? Die gebieden zijn namelijk bezet van Syrië en Jordanië na de zesdaagse oorlog. Gaza is niet bezet door Israël maar door de Palestijnen op Egypte.

      (in antwoord op Volledig)
     • Volledig

      Ik was sarcastisch omdat Meester Proper en een aantal anderen doen voorkomen alsof Israel echt vrede heeft aangeboden. Ze hebben een voorstel gedaan, dat is heel wat anders dan vrede aanbieden. Een voorstel dat niet realistisch is, en niet eens in de buurt komt van wat “onafhankelijke” landen als Amerika en Frankrijk hebben voorgesteld.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Daar ben ik het wel mee eens. Israël heeft wel degelijk voorstellen gedaan, maar haalbaar lijken ze niet. Het probleem is alleen dat geen enkel realistisch voorstel haalbaar lijkt. Maar er zijn veel meer spelers die geen haalbaar plan willen hebben. De Palestijnen zouden namelijk ook prima een (deel van) hun staat in Jordanië en Egypte kunnen hebben, met dezelfde claims als dat ze voor Israël gebruiken en het Westen zit ook niet te wachten op een Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad. Zonder Jeruzalem is een Palestijnse staat al onbespreekbaar voor de Palestijnen en met Jeruzalem onbespreekbaar voor Israël.

      (in antwoord op Volledig)
     • Halofreak1990

      Een tweesplitsing van Jeruzalem of, god forbid, beide staten elkaar laten overlappen op die plaats, zodat beide het in zijn geheel op hun grondgebied hebben. Zou, mijns insziens de beste oplossing voor dit punt zijn. Blijven alleen nog wel de andere 500 geschillen over.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Volledig

      14 keer intifada? Dat is nieuwe informatie voor mij.

      (in antwoord op Meester Proper)
 2. Allard

  Natuurlijk willen de joden geen vrede, die zijn hier alleen maar om onrust te stoken.

  • Prikker

   Dat heet verdeel en heersch.

   (in antwoord op Allard)
  • Pietje_Precies

   ja Hitler zag dat zeker heel scherp dan????

   (in antwoord op Allard)
  • Bart Matthesius

   Die zijn waar precies? heb je het artikel wel gelezen? heb je wel over het onderwerp nagedacht? Je moet niet zomaar dingen zeggen.

   (in antwoord op Allard)
  • Meester Proper

   Gesproken als een echte Jodenhater.

   (in antwoord op Allard)
  • LikoedNederland

   Wie nu nog beweert dat het probleem in het Midden-Oosten bij de Joden ligt, met overal radicaal moslimgeweld, is ideologisch wel heel erg verblind.

   (in antwoord op Allard)
   • André Somers

    Wie nu nog beweert dat het probleem maar aan één van de partijen is toe te rekenen, is m.i. verblind. Natuurlijk zijn de Joden niet de enige schuldige in het conflict, maar beweren dat alle schuld juist bij de Paslestijnen ligt is net zo bizar.

    (in antwoord op LikoedNederland)
    • LikoedNederland

     Er is een al oude zegswijze:
     De dag dat de Arabieren de wapens neerleggen, is het vrede.
     De dag dat de Israëli’s de wapens neerleggen, wordt Israel vernietigd.
     Volgens ons voelen de meeste mensen wel hoe veel waarheid er in deze zegswijze zit.

     (in antwoord op André Somers)
     • Volledig

      Je hebt helemaal gelijk. Laten we de situatie omdraaien. Laten we Palestina stichten en dan de Israelische gebieden bezetten met veel excessief geweld en ervoor zorgen dat elke Israelische familie minstens een paar leden mist door Palestiijns geweld. Steel ook beetje bij beetje land van de Israeliers en neem ze zoveel mogelijk rechten af als mogelijk in het belang van “veiligheid”. Leg dan de wapens neer. Wat gebeurt er dan? Al die Israeliers zullen dan hun Palestijnse onderdrukkers omarmen en knuffelen en dan het land opbouwen waarschijnlijk. Vooral de orthodoxe joden, de neoliberalen, de kolonisten en de andere religieuze fanaten zullen dat doen.
      Of niet?

      (in antwoord op LikoedNederland)
     • LikoedNederland

      Arabieren in Israel hebben meer rechten dan de Arabieren in alle Arabische landen.

      De Palestijnen willen burgers doden, dat is een oorlogsmisdaad, de Israëli’s willen moordenaars uitschakelen, dat is legitieme zelfverdediging.

      En natuurlijk, moslims geven altijd wel een of andere reden waarom mensen van een ander geloof of een andere variant gedood moet worden. Maar je moet wel heel ideologisch verblind zijn om nu nog niet te willen zien dat die islamitische haat en moordzucht tegen
      mensen van een ander geloof het probleem is in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

      (in antwoord op Volledig)
     • Halofreak1990

      Ga ergens anders een hopeloze zaak staan verdedigen. Misschien dat het dan wel zin heeft.

      (in antwoord op LikoedNederland)
     • André Somers

      Mooie illustratie van de verblinding waar ik al op wees. Waarvoor dank.

      (in antwoord op LikoedNederland)
     • Halofreak1990

      Geen, dus.

      (in antwoord op LikoedNederland)
 3. Bart Matthesius

  Als men vrede had gewild was die er al geweest. Het is net als in het echte leven: je kunt je problemen alleen oplossen als je dat echt wilt en ze eerlijk kunt benoemen. Levy zegt het recht voor z’n raap, pijnlijk maar eerlijk.

  Wat ik wel mis is dat er aan palestijnse kant vergelijkbare aantijgingen gemaakt kunnen worden: het is een totaal ander plaatje maar van een vredelievende benadering is geen sprake. Wat verwacht je dan, kun je zeggen, maar dat kun je dan ook weer van de Israeli’s zeggen.

  Alleen wanneer beide partijen een 3e partij binnenlaten om te medieren (niet voor de buhne maar met echt iets in te brengen) is er hoop op een oplossing.

  • Meester Proper

   Ga toch weg, Hamas heeft naar eigen zeggen als ultieme doel om alle vijf miljoen Joden in Israël over de kling te jagen en een relifascistische staat te stichten, die zijn echt niet geïnteresseerd in vrede, alleen maar in jihaat.

   (in antwoord op Bart Matthesius)
   • André Somers

    Die relifascistische apartheidsstaat is er natuurlijk al, alleen is het een andere reli dan Hamas voor ogen staat…

    (in antwoord op Meester Proper)
    • Meester Proper

     [Ga toch weg, Hamas heeft naar eigen zeggen als ultieme doel om alle vijf miljoen Joden in Israël over de kling te jagen en er een relifascistische Apartheidsstaat te stichten, die zijn echt niet geïnteresseerd in vrede, alleen maar in jihaat.]

     In Israël hebben alle bevolkingsgroepen dezelfde democratische rechten. In Gaza is het verboden voor Joden. Duidelijker kan het verschil in goed en kwaad niet worden aangetoond.

     (in antwoord op André Somers)
     • Halofreak1990

      “In Israël hebben alle bevolkingsgroepen dezelfde democratische rechten. In Gaza is het verboden voor Joden. Overduidelijk wie de relifascistische Apartheidsstaat is en wie de democratische rechtsstaat.”
      Waar de f*ck haal je die onzin nu weer vandaan?

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Dit zijn gewoon aantoonbare feiten, freak. Nergens in het Midden-Oosten hebben Arabieren meer democratische rechten dan in Israël: kiesrecht (actief en passief), onafhankelijke rechtspraak en gelijkheid voor de wet.

      (in antwoord op Halofreak1990)
     • Halofreak1990

      Ga toch weg, man. Na de tweede wereldoorlog is Israël het slechtste wat de wereld is overkomen. Een slopende ziekte die zich maar niet laat behandelen.

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Burgermans

      Israël is een democratische rechtsstaat, Gaza is een relifascistisch terroristennest. Jullie Jodenhaters laten je gemakkelijk in de kaarten kijken.

      (in antwoord op Halofreak1990)
     • Halofreak1990

      Het enige ‘democratische’ aan Israel is dat er verkiezingen worden gehouden. Het grootste ‘relifascistisch terroristennest’ is toch echt Israel, maar de religieuze fanaten hier kunnen daar niet tegen.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Echt onzin, Freak. Israël is een democratische rechtsstaat. Er is onafhankelijke rechtsspraak, vrijheid van religie en actief en passief stemrecht voor alle burgers, ongeacht hun huidskleur of geloof. Israëlische Arabieren hebben meer democratische rechten dan in enig ander Arabisch land. In Gaza daarentegen is er door Hamas een fascistische dictatuur gesticht waar het voor Joden verboden is te leven. Dat zijn de feiten.

      (in antwoord op Halofreak1990)
     • Halofreak1990

      Niets van wat je zegt over Israel is waar. Ik kan niet ontkennen dat was Hamas doet niet door de beugel kan, maar wat voor alternatieven die acceptabel zijn voor de Palestijnen zij er? Abbas doet liever niets en laat Israel z’n gang gaan. Hamas vecht tenminste terug tegen de bezetters.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Dat klopt niet. Hamas vecht voor een fascistische Apartheidstaat, het maakt hen niets uit hoeveel doden er vallen. Israëlische Arabieren hebben meer democratische vrijheden dan in enig ander moslimland.

      (in antwoord op Halofreak1990)
 4. LikoedNederland

  De Joden hebben de afgelopen 80 jaar al 14 keer de tweestatenoplossing aangeboden voor vrede. Ook al 14 keer afgewezen, altijd om dezelfde reden: de Palestijnen willen geen staat, als ze daarvoor ook een Joodse staat moeten accepteren. Dit jaar gebeurde dat dus weer, voor de 14e keer.

  • Volledig

   In de geschiedenisboeken staat gelukkig iets anders, hoe mooi de Israëliërs het ook hebben gebracht in de media. Op het laatste moment aanpassingen laten doen in het voorstel wetende dat de Palestijnen dat niet kunnen accepteren is slim geweest om een bepaald beeld te creëren maar de waarheid is inmiddels achterhaald.
   Overigens is vrede niet je eigen oplossing aanbieden maar werken aan een oplossing van beide kanten. Apart om te zien hoe jullie hier in staan, alsof de Palestijnen alleen maar hebben te slikken.

   (in antwoord op LikoedNederland)
 5. wel.nl = slechte journalistiek

  dit is ronduit slechte journalistiek. hier wordt beweerd dat israël nooit vrede zou hebben gewild, op basis van een mening van één of andere columnschrijver. het enige argument wat ik kan vinden in dit artikel, is dat er israelische nederzettingen zouden worden gebouwd, maar zelfs dat klopt niet en dat kun je nagaan als je wat onderzoek zou doen. daarmee vraag ik mij af wat voor nut dit artikel heeft, behalve dat er zonder onderbouwing een oordeel over israel wordt gegeven. er wordt weleens gezegd dat je van lezen niet dommer wordt, maar van dit soort artikels word je dat wel.

 6. Menno Terpstra

  Gelukkig zijn de meesten het er over eens dat niet Israel alleen verantwoordelijk is voor deze ellende. Ik ben er zelf geweest, en zoals anderen hier al schreven: Je ziet precies waar Israel op houdt en waar Jordanie, Palestina of welk Arabisch gebied begint. De Arabieren zouden eens in de spiegel moeten kijken en er zelf iets van maken, i.p.v. de Joden de schuld te geven van alles wat ze tegenzit daar. Zie Elsevier deze week: http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs/2014/7/Palestijnen-zijn-vooral-slachtoffer-van-hun-eigen-leiders-1553913W/

 7. Karl Ruprecht Kroenen

  sınɥǝıɹp pɹɐɹǝb doet weer eens een openlijke poging om zijn selectieve, stevige en ranzige persoonlijke onderbuik haat tegen Israël en de Joden weer even duidelijk gestalte te geven.

  Maakt niet uit wat er gebeurt;
  Het is de schuld van Israël en de Joden.

  Mijn fietsband gaat lek;
  Het is de schuld van Israël en de Joden.

  Mijn geld is op;
  Het is de schuld van Israël en de Joden.

  Ik heb pijn in mijn rug;
  Het is de schuld van Israël en de Joden.

  Mijn dak is lek;
  Het is de schuld van Israël en de Joden.

  Moslims haten ons;
  Het is de schuld van Israël en de Joden.

  Ik ben een loser en een sukkel;
  Het is de schuld van Israël en de Joden.

  Aardbeving?
  Het is de schuld van Israël en de Joden.

  De pest?
  Het is de schuld van Israël en de Joden.

  En ook het aan alles de schuld toe willen schrijven aan Israël en de Joden is ook de schuld van Israël en de Joden.

  En de rest gaat vrijuit.

  • catchit64

   Karl Ruprecht Kroenen, uw reactie draagt in elk geval niet bij aan een constructieve discussie over het onderwerp.

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
   • Karl Ruprecht Kroenen

    Ik denk dat we dit onderwerp hier al veel vaker besproken hebben, of niet dan?
    In de voorgaand keren heb ik genoeg “constructieve discussie” gevoerd.
    Het onderwerp Israël – Arabische gastarbeiders, aka “Palestijnen”* is een terugkerende en voorspelbare discussie en kan men simpelweg af doen met een voor of tegen Israël.
    Alle relevante argumenten zijn reeds allemaal al voorbijgekomen .

    * Niet bestaand volk in etnische en geschiedkundige zin, maar slechts een verzinsel van Yasser Arafat.

    (in antwoord op catchit64)
 8. Maxov Max

  In het najaar van 2005 trok Israël
  zich volledig terug uit Gaza. De grenzen waren niet gesloten en de
  toekomst lag open. Er werden verkiezingen gehouden. Maar het volk van
  Gaza koos niet voor vrijheid en een betere economische en sociale
  toekomst, nee, het koos voor fasistische Hamas.Elke Gazaan weet wat
  Hamas is….https://zlj13051967.wordpress.com/2015/10/22/nooit-bestond-er-een-palestijnse-staat/

 9. Maxo- Max-13

  Waar de Islamwetten niet van kracht zijn woont elke moslim in een huis van oorlog, zegt de Koran.De moslim in het Midden-Oosten ziet elke vierkante meter grond waarover niet de Islamitische wetten gelden als ,,een huis van oorlog.’ Zodra die grond onder Islamitische autonomie is gekomen dan pas wordt het ,,een huis van vrede.’…

Reacties niet toegestaan