PvdA: Kan de Majesteit niet gewoon huur betalen voor haar paleis?

Oppositiepartij PvdA wil dat leden van het Koninklijk Huis financieel zo veel mogelijk op eenzelfde manier behandeld worden als gewone mensen. Dat betekent wat PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt betreft dat zij huur kunnen betalen voor het wonen in paleizen, vaker successierechten kunnen betalen, en de kosten van privévluchten voor eigen rekening nemen.
De PvdA'er gunt de koningin de speciale voorzieningen die nodig zijn voor het uitoefenen van haar ambt, maar zaken die niet met haar werk te maken hebben, kunnen volgens Recourt voor eigen rekening. ,,Waarom moet de Staat daarvoor opdraaien? Dan gun ik die voordeeltjes liever aan de onderkant van de samenleving'', aldus Recourt in De Pers. Net als de VVD zou hij het terecht vinden als ook de begroting van het Koninklijk Huis bijdraagt aan de bezuinigingen.

Recourt wil ook meer duidelijkheid over het financiële vermogen en welke criteria er zijn om te bepalen wat privé is en wat niet. Leden van het Koninklijk Huis betalen nu wel belasting over hun privévermogen. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima ontvangen verder een onbelaste uitkering, die bestaat uit een inkomen en een onkostenvergoeding voor personeels- en materiaalkosten.

Bron(nen):   De Pers