‘Jorge Zorreguieta komt voor de rechter’

Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima, komt voor de rechter voor zijn rol bij verdwijningen van mensen in Argentinië tijdens het Videla-regime. Tenminste, dat verwacht de prominente Argentijnse mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzon. Hij doet die uitspraak zondag in een uitzending van KRO Brandpunt.
De Argentijnse oud-staatssecretaris van landbouw Zorreguieta houdt bij hoog en bij laag vol dat de verdwijningen na zijn tijd plaatsvonden. Maar dat klopt volgens de Yanzon niet, meldt De Pers. Zeker vijf van de vele tientallen verdwijningen zouden hebben plaatsgevonden terwijl hij deel uitmaakte van het regime.

De kwestie draait om de zogenaamde INTA-zaak. Bij het Argentijnse landbouwinstituut INTA, dat onder verantwoordelijkheid stond van Jorge Zorreguieta, verdwenen tientallen mensen.
In de KRO-uitzending noemt een nabestaande Zorreguieta rechtstreeks verantwoordelijk voor de verdwijning van zijn moeder. "Videla is berecht, maar Zorreguieta niet", zegt hij. "Hij was als burgerbestuurder medeverantwoordelijk voor de wreedheden en de ontvoering van mijn moeder."

In Argentinië worden momenteel processen gevoerd tegen misdaden tijdens de 'Vuile Oorlog' die duurde van 1976 tot 1981. Woensdag werden 16 oud-militairen en andere betrokkenen veroordeeld. 12 oud-militairen kregen levenslang voor misdaden tegen de menselijkheid, de andere 4 werden veroordeeld tot minimaal 18 jaar celstraf.

Bron(nen):   De Pers